Facebook'un Metaverse vizyonu, başlıca şirketinin ismini Meta olarak değiştirmesiyle bir manifesto halini aldı. Oculus yatrımının yanı sıra 2019'da Horizon'u duyuyurarak artırılmış realite dünyasına olan ilgisini emin etmişti. Şirket, bu yıl ise düzenlediği bir basın toplantısında Horizon Workrooms ile dijital toplantıları sanal ortamlara nasıl taşıyacağını dobra dobra gösterdi.

Tüm bu gelişmelerin ardından Facebook, dün sosyal VR deneyimi Facebook Horizon'ı ABD ve Kanada'daki kullanıcılara açtı. 2020'nin birincil aylarında kapalı beta sürümü ile kullanıcılarla buluşan Horizon Worlds, derhal ABD ve Kanada'daki 18 yaş üstü kullanıcılarla buluşacak.

Horizon Worlds nasıl kullanılıyor?  

Horizon Worlds'ün bedava uygulamasını Oculus Quest 2'ye yükleyerek, yeni metaverse maceranızı başlatabilirsiniz. Horizon Worlds'ün ücretsiz uygulamasına antre yaptığınızda oyun oyanama, etkinliklere katılma veya etrafta takılma seçenekleri sunuluyor. Horizon Worlds evreninde ayrıca Meta tarafından ayrıca de farklı alanlara yönlendirilmiş topluluklar tarafından hazır ortamları gezebiliyorsunuz.

Bu noktada Meta'da kendi alanlarınızı inşa edebileceğinizi de belirtelim. Hatırlarsanız şirket geçtiğimiz ekim ayında metaverse birimi için bu yıl en düşük 10 milyar dolar harcayacağını duyurmuştu. Profesyoneller ve topluluklarla beraber Horion Worlds'ün an be an genişlediğini söylemek mümkün. Hatta üreticilerin kendi oyunlarını ve ortamlarını yaratması için araçlar da yer alıyor. 

Horizon Worlds'de Moderasyon

Eğer bir şeyler üretmekle ilgilenmiyor, sadece ortamda azıcık gezinmek istiyorsanız, Plaza bunun için ideal alanlardan biri olabilir. Meta göre yaratılan Plaza, topluluk moderasyonuna sahip. Böylece moderatör, yeni gelenlerin ilk adımlarına takviye oluyor ve onlara yol gösteriyor.

İçerik üreticiler göre geliştirilen alanlar ise Pixel Plummet, Wand & Broom ve Mark's Riverboat. Kullanıcılar ve içerik üreticiler kadar üretilen alanlarda moderasyon desteği bulunmuyor. Bir süre sonra yaklaşık olarak tüm alanların kullanıcılar, geliştiriciler ve markalar tarafından geliştirileceğini düşünürsek, moderasyon desteği olmadan Horizon Worlds'te güvenli bir ortamın nasıl sağlanacağı konusu gündeme geliyor. 

Sosyal ağların nefret söylemi, yalan haber ve tacizlerle dolup taştığı günler, alınan önlemlerle azıcık olsun geride kalmış gibi görünüyor. gerçi sosyal ağlarda dehşet söylemi, dolandırıcılık ve taciz vakalarını görmeye devam ediyoruz. Bu öğelerin sanal realite ortamına taşınması ise yaşanan deneyimin de hissiyatını artırabilir. 

Metaverse deneyiminde pürüzlere karşı önlemler

Gelelim deneyimin detaylarına, Horizon Worlds'te etkileşime girdiğiniz her bir Avatar hakiki bir insana ait. Dolayısıyla, Horizon Worlds'ü bu anlamda sosyal ağların VR versiyonu olarak tanımlayabiliriz. Eğer sizi rahatsız eden bir ortamda bulunursanız, sağ bileğinizde yer alan esas menüden emniyet butonuna basabiliyorsunuz. Bu da sizi aracısız olarak "tehlikesiz bölge"ye götürüyor. Burada, sanal realite etkileşimlerine azıcık ara verebilir ya da sizi rahatsız eden kişileri sessize alma, engelleme ve şikayet etme seçeneklerini uygulayabilirsiniz. bu vesileyle platforma giriş yapmadan önce toplulukla tanışmak isterseniz, Horizon Worlds grubuna üye olabilirsiniz. 

Sosyal ağlar ve web için yeni dönem başladı diyebiliriz. Ama Oculus gibi VR gözlüklerinin yaygın bir şekilde kullanıldığını ama önümüzdeki 2-3 yıl içinde görebileceğiz. Bu esnada sanal realite ortamları için yeni iş rollerinin de çoğalma göstereceğini söyleyebiliriz. Horizon Worlds'e eklenecek Novi entegrasyonu, ticari işlemleri başlatmanın ilk adımı olacaktır. Ardından sanal mağazalar ve sanal faaliyetler ile tıpatıp sosyal ağ pazarlama gibi sanal gerçeklik pazarlama segmentinin ortaya çıkması mümkün.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/10/abd-ve-kanada-daki-kullanicilara-acilan-meta-horizon-worlds-un-detaylari