NLP (Natural Language Processing) yani doğal dil işleme kütüphaneleri yazılım sektörüm göre yoğun bir şekilde kullanılıyor. Ülkemizde ise NLP tarafında en çok karşılaşılan problemlerden biri Türkçe diline yerinde kaynak ve araçların eksikliği.

Bu durumu değiştirme hedefi ile yola çıkan VNGRS, VNLP isimli açık kaynaklı Türkçe NLP kütüphanesini kullanıma sundu. VNGRS tarafından geliştirilen VNLP; ücretsiz, açık kaynaklı ve tam donanımlı Türkçe NLP kütüphanesi olarak hizmet veriyor.

Türkçe NLP üstüne çalışan data bilimciler ve data mühendisleri kadar kullanılabilecek olan VNLP; imlâ hatası ayarlama, kök analizi, duygu analizi ve bağımlılık analizi gibi farklı alanlara yönlendirilmiş fonksiyonlar sunarak bilgi bilimcilerin dağıtılmış alanlarda proje geliştirmek için gereksinim duydukları esas araçları sununuyor.

VNLP kütüphanesinin desteklediği proje alanları ise Türkçe metinlerde inceleme yapılması ve yapılan bu analizler doğrultusunda çözümlemeli aksiyonların alınması, uzun metinlerde imlâ denetimi sağlanması ve hataların giderilmesi, çağrı merkezi ve hitabe verilerinin anlamlandırılarak müşterilere özel çözümler sağlanması, konuşma, ses ve metin verileri üzerinden duygu analizi yapılması ve Türkçe metinlerin varlık tanınma analizi, kök analizi ve bağımlılık analizleri ile detaylandırılmasının yapılması.

Şirketlere istedikleri dijital deneyimleri doğru yaratmakta asistan olan bir çözüm partneri olarak hizmet veren VNGRS, 2009 yılında M. Deniz Oktar ve Uzlaştırma Can Daylı kadar kuruldu. VNGRS tarafından edindiğimiz bilgilere kadar açık kaynaklı Türkçe NLP kütüphanesi VNLP, şirketin Data ve Suni Akıl departmanının başında yer alan Kültürlü Han'ın yönetiminde Makine Öğrenme Mühendisi Melikşah Türker tarafından 1 takvim bir zaman içinde geliştirildi. Dilerseniz kütüphanenin demo sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/20/acik-kaynakli-turkce-nlp-kutuphanesi-vnlp