KOBİ'ler Türkiye ekonomisinin yüzde 99,8'ini oluşturuyor, 11,5 milyon istihdam sağlıyor, 5,8 Trilyon lira ciro gerçekleştiriyor. bir de pandemi ile birlikte daha artan dijitalleşme ihtiyacı en fazla KOBİ'leri etkiledi. Dijital dönüşümünü gerçekleştiremeyen KOBİ'ler ticari hayatlarına devam etmekte zorlandı. Bu doğrultuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa, KOBİ'lerin özellikle pandemi döneminde daha da belirginleşen dijitalleşme ihtiyacına yönelik Zeki KOBİ platformunu hayata geçirdiğini geçtiğimiz aylarda duyurmuştuk. Bugün teknoloji tedarikçileri ile KOBİ'leri tek bir çatı aşağıda buluşturan platformun lansmanı gerçekleşti. Lansman, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel'in konut sahipliğinde yapıldı. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

KOBİ'ler için dijitalleşmenin bir ihtiyaçtan öte, bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu bilinçle Visa ile birlikte Zeki KOBİ Platformu'nu hayata geçiriyoruz. Zeki KOBİ Platformu'nda teknoloji tedarikçileri ile KOBİ'leri tek bir çatı aşağıda buluşturuyoruz. Akıllı KOBİ ile mikro, minik ve orta ölçekli işletmelere karşın bütün sektörler için dijitalleşme olanağı sunuyoruz. Akıllı KOBİ'ye belirli teknoloji tedarikçilerini 1,5 Milyon üyemiz ile buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Pandemi süreci KOBİ'lerin dijitalleşmesini manâlı bir gereklilik haline getirdiğini söyleyen Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, "Bugün TOBB meslek birliğinde hayata geçirdiğimiz Zeki KOBİ platformunun hizmet sağlayıcılar kadar böylesi bir yoğun merakla karşılanması içten işi yaptığımızı gösteriyor. Visa olarak İşimi Yönetebiliyorum eğitimlerini de platforma dahil ettik. Eğitimleri tamamlayan birincil 50 KOBİ'ye dijitalleşme ve e-ticarete giriş paketini bedelsiz olarak sağlayacağımızı paylaşmaktan sevinç duyuyorum" diye konuşuyor.

Platformda Visa Dünyası sekmesinin yer aldığını belirten Tezel, KOBİ'ler için ödemeler dünyası konusunda bir kılavuz özelliğinde olacağını, Visa ve aza bankaların sunacağı faydalar, avantajlar ve kampanyaları buradan peşine düşüp takip edebileceklerini söyledi.

12 belli başlı kategori, 80 başlık

Zeki KOBİ, geniş bir ekosistemi KOBİ'lerle buluşturan birincil platform olma özelliğine sahip. Platform; içerdiği ürün, hizmet, veri ve eğitimlerle KOBİ'lere özel bir dijital değişim üssü olarak hizmet verecek. Akıllı KOBİ'yi ziyaret eden KOBİ'ler ihtiyaçlarını kategoriler ya da sektörler bazında keşfedebilecek, bu ürün ve hizmetleri sunan tedarikçilerle buluşabilecek. Hem KOBİ'ler kendilerini dijitalleşme konusunda deneme edebilecek, seviyelerini görebilecek, isterse eğitim alabilecek. Bu Vesile Ile KOBİ'ler A'dan Z'ye dijitalleşme konusundaki bütün ihtiyacını Zeki KOBİ platformunda karşılamış olacak.

Akıllı KOBİ'nin Mayıs ayında duyurulan ilk fazından bu yandan dijitalleşmeye karşın ürün ve hizmet sunan 800'e yakın tedarikçi platforma kayıt oldu. Bu şirketlerin sunduğu; bulut ve suni zeka çözümleri, e-ihracat, sanal POS çözümleri, mobil geliştiriciler, bilgi analizi gibi hizmetler 12 ana kategoride toplam 80 başlık altında toplanıyor. KOBİ'ler bu mahsul ve hizmetlere, tedarikçilerin sitelerine yönlendirilerek uygun ödeme koşullarıyla ulaşabiliyor.  

Websitesi dört esas başlıktan oluşuyor. Bunlardan ilki Dijital Çözümler... Bu, KOBİ'lerin dijital dönüşümüne katkı sağlamak için teknoloji tedarikçiler göre yüklenen dijital çözüm ve hizmetlerinin listelendiği bölge olma özelliğini taşıyor. İkinci bölüme Bilgi Bankası adı veriliyor. Burada KOBİ'lerin merak ettikleri ve öğrenmek istedikleri her konuyla ilgili değişik içerikler bulunuyor. Dijital dönüşümün her kısmıyla ilgili birincil adımdan başlayarak işi büyütmek için değişik içerikler hazır durumda.Bu bölümde ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenerek artacak.

Aynı şekilde üçüncü bölüm olan KOBİ Yüksekokul Bölümü de en önemli eğitim noktalarından birisi olarak tanımlanıyor. Burada öyle çok bambaşka kurumun dijital dönüşümlerine yer veriliyor. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve alanında uzmanların yer aldığı 7 başlık ve 47 modülden oluşan eğitim videoları KOBİ'lerin mali disiplin ve dijitalleşme becerilerini güçlendirmek amacıyla tasarlandı. KOBİ'lerin kapasitelerini güçlendirecek bu eğitimlerin yanı sıra platformun ‘Visa Dünyası ve Ödemeler' bölümünde ise KOBİ'lerin ödemelerle ilgili ihtiyaç duyacağı bütün bilgiler, kartla ödeme ve kart kabulü elde etmek üzere iki başlıkta anlatılıyor. Keza bu bölümde KOBİ'ler, mali kuruluşların Akıllı KOBİ'ye özel ticari Visa kart ve POS kampanyalarına da ulaşabiliyorlar.

Platform üstünde yer alan dağıtılmış teknoloji tedarikçilerinin sergilendiği alanlar var. Dördüncü kısım da KOBİ'lerin dijital değişim yolculuklarında hangi aşamada olduklarını değerlendirebilecekleri “Dijital Mutasyon Olgunluk Değer Biçme” bölümü de yer alıyor. 

bununla beraber KOBİ'lerin faydalanabilecekleri farklı alanlara yönlendirilmiş içerikler, VİSA Dünyası'na yönlendirmeler, öne çıkan çözümler yer alıyor. En popüler incelemeler, en çok ziyaret edilen firmalar rahatlıkla görülüyor. Teknoloji tedarikçilerin kendilerini tanıttığı özel alanlar da mevcut. Ürün sayfalarında firmayla ilgili merak edilen her şeyi bulmak muhtemel oluyor. Buna KOBİ'lere özel indirim kodları da dahil. bununla birlikte firmaya soru sorma imkanı da sağlıyor. Bu soru imkanı tamamen Akıllı KOBİ'ler Platformu üzerinden KOBİ'ler ve teknoloji tedarikçileri mesajlaşabiliyor.

Nasıl çalışıyor?

KOBİ'lerin platforma başta kayıt olması gerekiyor. Hangi sektörde faaliyet gösterdiğini tanımlaması gerekiyor. sonradan dijitalleşme yolunda kendi firma büyüklüğü ile ürün ve hizmetlerine uygun kategori içinde uygun olan hizmetleri filtreleyerek görüntülüyor. Bu Nedenle seçenekler arasında kaybolmaya imkan vermiyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/17/akilli-kobi-platformu-nun-detaylariyla-ilgili-bilgiler-aciklandi