Çinli perakende devi Alibaba, bu seneki Singles Day satışlarının 74 milyar doların üzerinde olduğunu bildirdi. Çoğu kişinin bildiği üzere, 11 Kasım'daki Singles Day, yani Bekarlar Günü veya 11.11, online perakendeci Alibaba tarafından, Sevgililer Günü'nün aksine bekar insanlar kutlasın diye başlatılan bir Çin menşeili bir alışveriş tatili. Ancak bugün, her yıl satışlar konusunda Black Friday ve Cyber Monday'i aşarak dünyanın en büyük alışveriş etkinliği haline geldi.

Alibaba, yaptığı açıklamada, yıllık satış çılgınlığının 498,2 milyar yuan, yani yaklaşık 75 milyar dolar ile rekor kırdığını söyledi. Bu toplam, pandemi sonrası satışları artırmak için eklenen önceki bir üç günlük dönemi de içeriyor. Şirket, geçen yılın aynı zaman dilimiyle karşılaştırıldığında, bu yıl yüzde 26'lık bir artış yaşadıklarını belirtiyor. 

Alibaba Group İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Joe Tsai, canlı olarak yayınlanan bir etkinlikte, Çin ekonomisinin salgın öncesi seviyelere geri döndüğünü ve Çin'de e-ticaretin yıldan yıla yüzde 17 büyüme gösterdiğini söyledi. Pazar araştırma şirketi Forrester'ın analisti Xiaofeng Wang de Çin ekonomisinin güçlü bir toparlanma yaşadığını ve Çinli tüketicilerin satın alma davranışlarının daha yüksek olmasa da, şimdiden pandemi öncesi seviyelere geri döndüğünü belirtti.

Çin'de, Alibaba bir kez daha ana satış günü başlayana kadar olan süreçte, geri sayım sırasında canlı bir konser düzenledi. Ünlülerin, genellikle kendi markalarını ve ürünlerini pazarlamak için 11.11 Gala adı verilen etkinliklerde yer aldıklarını söylemek mümkün. Geçen yılın sanatçısı, şarkıcı Taylor Swift'di; bu yılın sanatçısı ise Katy Perry oldu. 

JD.com, Pinduoduo ve Red gibi diğer Çin e-ticaret platformlarının yanı sıra fiziksel mağazalar da etkinliğe katıldı. Rival JD.com'un etkinliği, Alibaba'nınkinden daha uzun sürüyor ve neredeyse iki hafta boyunca devam ediyor. JD de yaptığı açıklamada, etkinlik sırasında geçen yıla göre yüzde 33 artışla 271,5 milyar yuan, yani 41 milyar dolarlık yeni bir satış rekoru kırdığını söyledi.

Kaynak: webrazzi.com