Alman milletvekilleri, 2022 yılına kadar kamuya açık yollarda bir takım sürücüsüz arabalara müsade verecek bir tasarıyı onayladı. Bu tasarıyla birlikte ülkede robotaksiler ve sürücüsüz teslimat araçları kamuya açık yollarda ulaşım gerçekleştirebilecek. Tasarının bundan sonraki aşamada yürürlüğe girmeden önce onaylanması için üst meclisten geçmesi gerektiğini de belirtelim.

Aslında Almanya bir süredir otonom testlere izin veriyor, ama bu yasa ile direksiyon başında insan desteği olmadan da sürücüsüz araçlar çalışabilecek. İzin bahşedilen bu araçlar coğrafi alanlarla sınırlı olacak. Deutscher Bundestag'da yayınlanan tasarıda, gelecekte, otonom araçların kamuya açık karayolu trafiğinin belirtilen alıştırma alanlarında, fiziksel olarak mevcut bir sürücü olmaksızın ülke çapında düzenli olarak çalışabileceği ifadesi yer alıyor. Buradan, bu araçların kendine ait bir yolu olacağı ifadesini dışında tutmak olası. Federal Hükümet, bu teknolojiyi kabul etmek amacıyla daha artı insana gelmek için başka çözümler de arıyor.

Bahsi geçen tasarıya toplu yolcu taşımacılığı, iş ve ikmal gezileri, lojistik, çalışan trafiğini idare eden şirket servisleri ve tıp merkezleri ile huzurevleri arasındaki geziler gibi Alman yollarında sürücüsüz otomobiller için mümkün birincil uygulamalar da dahil edildi. Bunların yanı sıra Almanya'da ticari sürücüsüz araçları uygulamak isteyen şirketlerin, yükümlülük sigortası taşıma ve otonom operasyonlarını uzakta erteleme erişimi gibi bazı kuralları göz önünde bulundurması ve buna kadar aksiyon alması gerekecek. 

Almanya'nın otonom sürüşe geçiş hareketi, bu alandaki şirketlerin dikkatini de kısa bir zaman sonradan daha artı çekecek gibi duruyor. Aslında şu an ülkede bu alanda aksiyon almaya başlamış bir takım şirketler mevcut. Misal vermek icabında Pennsylvania merkezli Ağzı Bozuk AI şirketi, LabCampus inovasyon merkezindeki Münih Havalimanı'nda otonom testlere başladı. Bunun yanı sıra Volkswagen ID için deneme sürüşlerini gerçekleştirebilmek nedeniyle Bavyera'nın bir şehrinde merkez yapı edilmeye başlandı.

Ama bu tasarının hayata geçmesi için parlamentonun üst meclisinin onayından geçmesi gerektiğinin bir defa daha altını çizelim. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/25/almanya-2022-ye-kadar-kamuya-acik-yollarda-surucusuz-araclara-izin-verecek