Bu haftanın başında İngiltere, 2030'dan itibaren benzinli ve dizel araçların yasaklamayı gaye koyduğunu söylemiştik.  Geçen yıl bu kapsamda İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 2040 olarak gösterilen dürüst yanmalı motorlu araçların satışlarının yasaklanmasını 10 sene geriye çeken yasayı onayladığını duyurmuştuk.

Özellikle Avrupa ülkeleri, iklim değişikliği ile çaba konusunda adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda yeni bir haber Almanya'dan geldi. Birkaç gün önce Alman Sosyal Demokratlarla Yeşiller ve Liberallerin, iki taraflı bir anlaşma ile 2030 yılına dek kömür tüketimini sıfırlayacaklarını açıkladı.

Yeni koalisyon hükümetinin programına tarafından Almanya, bunu 2030 yılında dek yapmayı hedefliyor. Daha önce bu amaç en geç 2038 olarak belirlenmişti. Ülke bunu sekiz yıl öne çekmiş olacak. Avrupanın en büyük ekonomisine sahip olan ülke, dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Almanya'nın ekonomisi esas olarak sanayi ve mühendisliğe dayanıyor. Bu yüzden kömür santralleri öteki ülkelere kıyasla daha artı karbondioksit üretiyor. 

Önümüzdeki 20 yıl içinde hükümet, kömür madenciliği durdurulduğunda etkilenecek Kuzey Ren-Vestfalya, Brandenburg, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerine 45,6 milyar dolarlık yardım sağlayacak ve yeni istihdam alanları yaratılmasına destek edecek.

Bir taraftan yeni yapılacak binalar için de yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Buna göre gazlı ısıtma sistemlerinin yasaklanması ve mevcut binalarda bulunan sistemlerin değiştirilmesi hedefleniyor. Keza tekrar bu stratejinin bir parçası olarak 2030 yılına kadar ülkede 15 milyon elektrikli araç olması planlanıyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/11/26/almanya-nin-2030-hedefleri-15-milyon-elektrikli-arac-ve-komur-santrallerinin-durdurulmasi