Geçtiğimiz Temmuz ayında dört büyük teknoloji şirketi tekelleşme soruşturması kapsamında ifade vermişti. Bu kapsamda Facebook muhalif şirketleri alışılmadık şekilde satın almakla suçlanmıştı. Google dijital reklam pazarını domine ettiği iddia ediliyordu. Apple'ın kullanım geliştiricilerden yüksek vergi kesintileri yaptığı söylenmişti. Amazon diğer şirketlerin fikirlerini uygulamakla suçlanmıştı.

Covid-19 pandemisiyle teknoloji dünyası içinde ahlak ve tekelleşme konuları tartışıldı. Bu kapsamda değişik haberler gündeme geldi. Bugün edindiğimiz bilgilere kadar Amazon, İtalya'daki antitröst düzenleyicileri tarafından 1,3 milyar dolar yani 1,1 milyar Euro para cezasına çarptırıldı. Amazon'un karara itiraz edeceği öğrenildi. Şirket yetkilileri para cezasını haksız ve orantısız bulduğunu kaydetti.

Amazon, İtalyan satıcılarına kendi lojistik hizmeti Amazon Lojistik'i (FBA) kullanmaya yönlendirmek için online alışveriş dünyasındaki hakimiyetini kullanmakla suçlanıyor. Yani şirketi ufak işletmelere karşı haksız gelir sağladığı kaydediliyor. Bunun da perakende satışlarında rekabeti engellediği bahis ediliyor.

Bu, şimdiye dek online antitröst yani politika, ticaret engellerini ve piyasa rekabetini önlemek için hükümetlerce bahşedilen en büyük cezalardan biri olarak kabul ediliyor. İtalya geçen ay, iki şirketin Apple'ın satışında rekabete aykırı dar anlaşma yaptıklarından şüphelenildiği gerekçesiyle Amazon ve Apple'ı 23 milyon Euro'dan pozitif para cezasına çarptırmıştı. İtalya, Amazon ve Apple'a toplam 2 milyon Euro'dan fazla para cezası vermişti.

1994 yılında ABD'de kurulan Amazon, dünyanın en büyük online alışveriş şirketi. Dünyanın en büyük beş teknoloji şirketi aralarında bulunan Amazon'un piyasa değeri 1,6 milyar dolar... Geçen günlerde Amazon'un Kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos 57 yaşında Bloomberg'in Milyarder Endeksi'ne 199 milyar dolar ile emekli olmuştu.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/09/amazon-italya-da-1-3-milyar-dolarlik-para-cezasina-carptirildi