Opensignal adlı kuruluş, geçtiğimiz günlerde 2020 yılında ortalama 5G hızları ile ilgili bir rapor yayımladı. Yayımlanan raporda 863 Mbps anlık indirme hızıyla Birleşmiş Arap Emirlikleri sürat rekorunu kırdı. Güney Kore de 361 Mbps sıradan indirme hızı ile listede birinci sıraya yerleşti.

Türkiye’de de 2023 yılında hayatımıza gireceği belirtilmiş 5G teknolojisi ağırlıklı olarak endüstriyel başvuru formu için geliştiriliyor. 4G teknolojisine göre daha düşük gecikme süreleri ve Nesnelerin İnternetine (IoT) uyumluluğu tamamen uzaktan teftiş imkanı sunan 5G, imal tesislerinin vazgeçilmezi haline gelecek.

Türkiye’de ilk 5G böyle görüntülendi
Türkiye’de ilk 5G böyle görüntülendi

Türkiye 5G'ye geçişi heyecanla beklerken, teknolojinin test edilmeye başladığı ortaya çıktı. SDN Kurucusu Hakkı Alkan 5G teknolojisinin görüntüsünü paylaştı.

BTK, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi ve TÜBİTAK önderliğinde Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi kapsamında bir takım noktalarda 5G testleri başlatıldı. İlk olarak İstanbul Havalimanı’nda görüntülenen 5G teknolojisi, ülkemizdeki operatörlerin de desteği ile geliştirilmeye devam ediyor.

Altyapılar ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, 5G teknolojisi ile ilgili yaptığı açıklamada “Yerli #5G teknolojileri için heyecanımız katlanarak artıyor. 2020 yılında 5G deneme şebekelerini deneyerek manâlı bir başarı gerçekleştirmiştik. 2022 yılında frekans ihalemizi tamamlayarak, 2023 yılında ilk 5G sinyalini vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dr. Ömer Fatih Sayan, 5G’ye karşın incelemeler aralarında şebekelerimizin yerlileştirilmesinin en manâlı öncelikler içerisinde olduğunu aktardı. Bu doğrultuda hayata geçen Uçtan Uca Yerli ve Ulusal 5G Projesi‘nin ilk demolarının Mart sonu itibariyle tamamlandığını hatırlattı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/5g-teknolojisi-beklentileri-karsiliyor-mu-hiz-testi-yaptik
Yorumlar

Kategori Haberler