25 Mayıs 2021 tarihinde artık fiil ehliyeti bulunmayan kişilerin de hukuki temsilcileri yoluyla kişisel emeklilik sisteminin (BES) avantajlarından faydalanabileceği düzenleme yürürlüğe girdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı son verilere göre ülkemizde 18 yaş altı yaklaşık 23 milyon nüfus bulunuyor. Bu grubun toplam nüfusumuz içindeki payı yüzde 27 civarında.  İçerdiği bu potansiyele istinaden, 18 yaşından küçüklerin kişisel emeklilik sistemine dahil edilmesi iştirakçi tabanının genişlemesi anlamında sektörümüzün heyecanla beklediği bir düzenlemeydi.

Anadolu Yaşam Emeklilik fazla uzun yıllardır çocukları imtiyazlı bir grup olarak değerlendiriyor ve faaliyetlerinde bu herif grubuna odaklanıyor. Çocukların geleceğine yönelik birikim gerçekleştirmek veya eğitim masraflarını teminat altına edinmek isteyenlere yönelik sunulan ürünleriyle keza ebeveynlerin keza de çocukların gereksinim ve beklentilerini karşılayan Anadolu Hayat Emeklilik 18 yaş altının BES'e dahil edilmesi uygulamasında da sektöre öncülük etti. İlgili mevzuatın yayınlanmasının hemencecik arkasından Çocuğum için BES ürünü 1 Haziran tarihinde özelleştirilmiş ek fayda ve hizmetlerle satışa sunuldu. Böylelikle Anadolu Yaşam Emeklilik sektörde çocuklara özel kişisel emeklilik planını çıkaran ilk şirket olup ilk bir buçuk aylık süreçte sektörde, çocuklara yönelik emeklilik planı sunan tek şirket olarak faaliyet gösterdi.

Çocuğum için BES ebeveynlere veya hukuki temsilcilere, 18 yaşından minik çocukların geleceği için küçük yaşlardan başlayarak aracısız onlar namına yatırım yapma fırsatı sunuyor. Çocuklar, iş hayatına atılmadan çok önce uyumlu katkı maddesi payı ödemeleri doğruca manâlı bir birikim elde ederken, tasarruf yapma bilincini de erken yaşta kazanmış oluyorlar. Yasal delege elde etmek kaydıyla ebeveynler veya varsa öteki yasal temsilciler, çocukları namına bireysel emeklilik hesabı açtırıp yapacakları düzenli katkı payı ödemeleriyle onların hayata fiziksel anlamda bir adım önde başlamasını sağlıyorlar. Keza, çocukların erişkin kardeşleri, amca, teyze, büyükbaba veya nine gibi akrabaları ile tanıdıkları da açılan hesaplara katkı maddesi payı ödemesi yapabiliyorlar. Böylece erken yaşta bireysel emeklilik sistemine dahil olan çocuklar, muhakkak bir birikimle hayata atılmış olacaklar. Dahası %25 devlet katkısı avantajı 18 yaş altındaki bireyler için de geçerli ve ödeme tutarına göre mevzuatta belirlenen limitler dahilinde devlet katkısı avantajından azami düzeyde yararlanma imkânı mevcut.

Çocuğum için BES ürününü sektördeki benzerlerinden ayıran en önemli özelliği; plan kapsamında sunulan katkı payı ödeme teminatı. Çocuğum için BES'e dâhil olarak kişisel emeklilik hesabına ahenkli katkı payı ödemesi yapılan çocukların, anne veya babasının yaşam kaybı ya da tam ve kalıcı sakatlığı halinde, kalan katkı payı ödemeleri 10 yıla dek düzenli olarak Anadolu Hayat Emeklilik kadar yapılmakta olup bu teminattan yararlanabilmek için kişisel emeklilik hesabına katkı maddesi payı ödeyen kişinin anne veya baba olması gerekiyor. Çocuklarının geleceği için bugünden harekete aşmak isteyen anne ve babalara özel olarak tasarlanan ve 18 yaş altındaki çocukların sisteme dahil edildiği planlar içinde sektörde yalnızca bu üründe geçerli olan katkı maddesi payı ödeme teminatı ile ebeveynler kendileri yanına olamasalar da çocuklarının geleceklerini teminat altına alabiliyorlar. Çocuğunun geleceğine yerini belirlemek isteyen kişilerden plan dahilinde sunulan katkı maddesi payı ödeme teminatıyla ilgili fazla sayıda olumlu geri bildirim alınıyor. Anne ve babalar, bu özgün avantaj nedeniyle bu ürünü seçim ettiğini, çocuklarının geleceklerini inşa ederken bu şekilde bir teminat sunulduğu için memnuniyetlerini dile getiriyor.

Çocuğum için BES'e sahip olan kişiler;

Bedava acele ambulans ve sağlık danışmanlığı hizmeti ile anlaşmalı sağlık durumu kurumlarında indirim fırsatları Çocukların eğitim ve sağlık durumu ihtiyaçlarında desteklemek nedeniyle çocuk adına İş Kültür Yayınları internet sitesinden yapılacak alışverişlerde %30 indirim hakkı ve Yine çocuk adına satın alınacak Anadolu Sigorta afiyet sigortası ürünlerinde de %15 oranında indirim imkânına sahip oluyorlar.

Emeklilik Gözetim Merkezi göre yayımlanan 10 Eylül tarihli güncel verilere göre, anlaşma adedinde Anadolu Yaşam Emeklilik'in sektördeki pazar payı %38, iştirakçi sayısı ise %39 seviyesinde. 1 Haziran 2021 tarihinde satışa sunulan Çocuğum için BES dahilinde, Anadolu Yaşam Emeklilik 24 Haziran 2021 tarihinde sektörde, 18 yaş altına yönelik kişisel emeklilik ürününü online satış kanalından satmaya başlayan ilk şirket oldu. Hali hazırda Çocuğum için BES ürünü, kurumsal internet sitesine ilaveten firmanın dijital hizmet kanalları AHE Mobil ve AHE Online üzerinden müşterilere sunuluyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/29/anadolu-hayat-emeklilikten-cocugum-icin-bes