Google, Android işletim sistematik zeki telefon kullanıcılarının acele şart numaralarına ulaşmalarını kayda değer ölçüde kolaylaştıracak bir nitelik geliştirmeye başladı. Kompleks rakamlar ve tuş takımlarını kaldırırken, yerine daha kolay ve fonksiyonel butonlar getirdi. Telefon sahibinin bilgilerine gerektiğinde ulaşmayı da kolaylaştırdı.

İtfaiye, polis, ambulans gibi acil durum servislerinin irtibat numaraları genellikle iki veya üç basamaklı sayılardan oluşuyor. Uzun ve karmaşık rakamlar içermemesi doğruca özellikle ölüm kalım durumlarında rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Lakin her ne kadar basit olursan olsun, ara sıra hemen olan bir panik ya da heyecanla o basit numara bile aklımızdan çıkabiliyor. Zira dinç düşünme yetimizi geçici olarak kaybediyoruz.

Android telefonlar, felakete aleyhinde yaşam kurtardı

Ivedi koşul numaralarına varmak için tuş takımına gerek kalmayacak

Android işletim sisteminin ivedi şart ekranında önceden tuş takımı yer alıyordu. Polis, ambulans vb. numaraları aramak için rakamları göstermek gerekiyordu. Ancak panik derhal sorun yaşatan bu koşul çözüme kavuştu. Artık ivedi durumlarda ulaşabileceğiniz telefon hatları bulunduğunuz konuma kadar otomatik seçilecek ve ekranda gözükecek.

Örneğin Türkiye’de yaşayan bir kullanıcının zeki telefonunda 112 ambulans; 155 polis; 110 itfaiye numaraları yer alacak. Fransa’da yaşayan bir vatandaş bütün ivedi çağrı merkezlerinin birleştirildiği 112 numarasıyla karşılaşacakken; Brezilyalı bir Android kullanıcısı ise sırasıyla polis, ambulans ve itfaiyeye karşılık gelen 190, 192 ve 193 acil koşul numaralarına tek tuşla ulaşma şansı yakalayacak. Bunlardan herhangi birini seslenmek için kaydırıcıyı ekranın solundan sağına dürüst sürüklemek gerekecek.

Android Police’nin haberine kadar, Google’ın geliştirdiği yeni ivedi durum ekranı Android 12’nin bir parçası olacak. Fakat ilerleyen dönemde eski Android sürümlerine de ulaşması bekleniyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/yeni-android-ozelligi-acil-durumlarda-kullanicilari-yalniz-birakmiyor