Android kullanıcılarına sunduğu, insan hayatına aracısız nüks eden özelliklerini artıran Google işletim sistemi için geliştirdiği zelzele uyarı sistemini sınırlı sayıda ülkede erişime açmıştı. İlk etapta risk oranının fazla yüksek olduğu bölgeleri seçim eden şirket, sistemin kullanıldığı konum sayısını kademeli olarak artıracağını ve en nihayetinde bütün dünyada kullanıma sunacağını duyurdu.

Geçtiğimiz Ağustos’ta duyurulan deprem dikkat sistemi, bu yılın Nisan ayında Yunanistan ve Yeni Zelanda’da test sürecine girmişti. Haziran ayında ise Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Filipinler, Türkmenistan ve Özbekistan’a kadar genişletildi. O tarihten bu yana zelzele uyarıları ilk kez işe yaradı.

Android deprem dikkat sistemi Türkiye’ye açılıyor

Android deprem dikkat sistemi Filipinler halkını bilgilendirdi

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu’nun verilerine göre, 23 Temmuz’da sabahın erken saatlerinde Filipinler’in Tingloy kentinde 6.7 büyüklüğünde bir zelzele meydana geldi. Yaklaşık bir dakika sürdüğü belirtilmiş sarsıntının insanları uykudan uyandıracak değin büyük olduğu açıklama edilirken, bir takım kullanıcıların zeki telefonlarına önceden uyarı düştüğü öğrenildi.

Depremi yaşayan kullanıcılar sosyal medya üzerinden o anın saniyeler öncesinde yaşadıklarını anlattılar. Android işletim sistematik akıllı telefonlarına gelen “tahmini 5.5 büyüklüğünde yer sarsıntısı” bildiriminden saniyeler sonra gerçekten depremle karşılaşan vatandaşlar, uyarı sisteminin aslında de işe yaradığına dair olumlu geri dönüşlerde bulundular.

This notice from Android moments before the earthquake was so clutch pic.twitter.com/2X4wLrrehH

— jal (@jallina_ss) July 23, 2021

Zelzele uyarı sistemi nasıl çalışıyor?

Google’ın kurduğu altyapı, zeki telefonlardaki ivmeölçerlerle birleştiğinde ortaya basit ama etkili bir depremçizer mekanizması çıkıyor. Zelzele uyarı sistemi birincil etapta facia etkisi düşük P dalgasını algılamaya çalışıyor. Arkasında cihazın bulunduğu konumun posta kodu ve cadde adresini içermeksizin şehir halkı bilgisini Google’ın sunucularına gönderiyor. Akabinde sistem gelen bilgileri kendi içinde doğrulamaya çalışıyor. Felaket etkisi daha yüksek olan S dalgası devreye girmeden evvel kullanıcının telefonuna dikkat gönderiyor.

Google’ın “dünyanın en büyük deprem ağı” kurma amacı içeren sistem Android telefonlarda açık geliyor. Ancak bakmak istemiyorsanız Ayarlar > Konum > Gelişmiş > Zelzele Uyarıları bölümünden ilgili seçeneği devre dışı bırakabilirsiniz. Kapattığınızda bölgenizdeki mümkün bir depreme karşısında önceden bilgilendirilme ihtimaliniz maalesef kalmayacak. bu nedenle açık tutmanızda üstünlük var.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/android-deprem-uyari-sistemi-vatandaslarin-hayatini-kurtardi