İlk olarak The Verge kadar paylaşılan habere göre Apple, Kuzey Kaliforniya'daki güneş enerjisi çiftliğinde enerji depolamak için Tesla'nın "megapack" adlı batarya paketlerini kullanacak. Apple'ın bu programı, şirketin 130 megawatt'lık California Flats güneş çiftliğinde günde 7 binden artı eve baskı vermeye yetecek yaklaşık 240 megawatt-saat enerji depolayacak şekilde tasarlandı. Proje, teknoloji devi tarafından ülkedeki en büyük pil projelerinden biri olarak görülüyor.

Apple, girişimin bir parçası olarak 85 Tesla lityum iyon megapack kullanmayı planlıyor. Pillerde depolanan enerjinin bir kısmının Cupertino'daki Apple Park'a şiddet sağlamak için kullanılacağı bildirildi. 2019'da piyasaya sürülen Megapack, emisyonsuz elektrik santrallerinde kurulum için tasarlandı ve lokal elektrik şebekeleri için yerine koyma olarak hizmet veren yoğun santraller denen tesislere bir alternatif olarak ödev yapıyor. Tesla, pillerin 3 megawatt saate (MWhs) kadar depolama ve 1,5 MW inverter kapasitesiyle tamamen monte edildiğini söylüyor.

Apple'ın 60MW kurulumunun Tesla'nın megapack'leri için bugüne kadarki en büyük kurulum olmadığını söyleyebiliriz. Zira takriben 100 MW'lık megapack kurulumları daha önce Avustralya ve Houston'da gerçekleşmişti. 

Apple, ürünlerinin çoğunda lityum iyon piller kullanırken, şebeke ölçeğindeki herhangi bir projede çalıştığı bunların çalıştığına dair bir bilgi bulunmuyor. Ama şirketin elektrikli otomobil projesi için bir lityum demir fosfat pil geliştirdiğini de hatırlatmakta menfaat var. Apple'ın çevre sorumlusu Lisa Jackson, şirketin yeni çiftliğin yenilenebilir ve pak enerjiye geçiş yapan şirketler konusundaki tereddütleri ortadan kaldıracağını umduğunu söylüyor.

Kısa bir vakit sonradan kendi elektrikli otomobilini piyasaya sürmeyi hedefleyen Apple'ın, Tesla'nın megapack'lerini kullanıyor olması da bir hayli ilgi çekici. Çünkü, iki şirket derhal birebirde muhalif olmasa da ilerleyen süreçte bu değişken. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/04/01/apple-gunes-enerjisi-tesisi-icin-tesla-nin-megapack-pil-paketlerini-kullanacak