Canlı bloglama ile başladığımız WWDC haftası bütün hızıyla devam ediyor. Yazılımcıların birebir seanslara ve workshoplara katılımları ile devam eden WWDC'de Apple'da Başvuru Geliştiricilerden Sorumlu Global Pazarlama Direktörü olan Esther Hare ile görüştüm. 16 yıldan artı süredir Apple'da tahsis yapan Hare, ilk günden beri yazılım dünyası ile iletişime bakıyor. iPhone ile bir diğer noktaya ulaşan Apple ve yazılım dünyasının ilişkisi şimdilerde ayrı bir noktada. Yazılımın önemi ve de bu alandaki yetişmiş insan kaynağının şirketlere kattığı değer ise yalnızca Apple'ın öteki büyük teknoloji şirketlerinin de gündeminde. Hatta CEO atamalarında bu yönde yetkinliği olan şahısların seçildiğini görüyoruz, fazla uzağa gitmeden  ülkemizdeki büyük şirketlerde son zamanlarda gerçekleşen atamalara bakmak bile yeterli olacaktır.

Apple ile geliştiricilerin ilişkilerine her tarafta dönecek olursak karşılıklı kazan kazan modelinde iki tarafın da büyüdüğü bir ekosistemi yaratan Apple, şimdiye dek geliştiricilere 643 milyar dolar ödedi. Üstelik bu büyüklükte bir sayı olmasına rağmen her sene çift haneli büyümesini devam ettiriyor. 643 milyar doların muhatabı olan ekosistemde dikkatimi çeken rakamlardan birisi geliştiricilerin yüzde 90'ını 1 milyon ABD dolarından daha eksik kazanç elde eden ve uygulamalarının indirilme sayısı 1 milyonun aşağı kalan geliştiriciler oluşturuyor.

Dünyanın herhangi bir yerinden bir sorunun çözümüne ya da eğlenceye odaklanan bir uygulamayı geliştirinen karşılığını alabilmesi oldukça kayda değer. Buradaki fırsat ise iki noktada dar: App Store'da dijital ürünler ve hizmetler satan küçük geliştiricilerin dörtte birinden fazlası geçtiğimiz beş yıl içinde gelirlerini ortalama minimum yüzde 25 artırdı. App Store'daki minik geliştiricilerin yüzde 80'ine yakını pat diye pozitif ülkenin mağazasında aktif ve sıradan olarak, 40'tan artı ülkedeki kullanıcılardan gelir elde ediyor.

Yüzde 90'dan bahsederken geri kalandan bahsetmemek olmaz Türkiye'deki oyun girişimlerinin başarıları herkesin dilinde. Bunun haricinde de mobil dünyada başarıya ulaşmış teşebbüs sayısı her geçen gün artıyor. Tabii bu devasa pazarda Apple'a aleyhinde eleştiriler olsa da baktığımız nokta büyük bir pazar ve bu pazar her geçen gün büyüyor.

WWDC dahilinde Esther Hare ile röportaj fırsatı bulmuşken, bu heybetli pazara uzanan yolculukta kilometre taşlarından, yazılımcılara önerilere ve de bayan yazılımcılar özelinde desteklerine öbür konularda soruları yönelttim. Bu süreçte öne çıkanlar konusunda manâlı birkaç aracı ve 50 bin API sağladıklarını paylaştı ama şu nokta önemliydi: App Store'un doğuşu. Dünyada herhangi bir ülkede herhangi bir kişiye bir ürünle ulaşabilmenin en çabuk yolu dememiz içten olacaktır. 2008'de devreye giren ve o dönemde iTunes Store'dan çalışan App Store konusunda Hare, bir yazılımcının herkese ulaşabilmesini öne çıkardı. Bunun haricinde herkesin ulaşabilmesi konusuna değindikten sonradan tüketici tarafında mahremiyet yönüyle attığı adımları ve AR, ML, ve bu dönem için paylaştığımız Xcode. Hare'nin paylaştığı noktalardan biri ise WWDC açılış konuşmasını izlerken benim dikkatimden kaçmıştı: Shareplay ile uygulamalar daha geniş bir evrene seslenebilecekti. Bir dönemin Facebook Farmville etkisi olmasa da sürdülebilir bir artış yetişmek mümkün.

Yazılımcı tarafında dahası "Daha artı kullanıcıya varmak isteyen mobil yazılımcılara neleri öğüt edersin? diye sordum. Milyonlarca kullanıcıya ulaşmaktan öte 170 ülkeden ödeme alabildiğiniz bir platform olarak söze başladı. Kimi süre kurul oranları ile eleştirilse de açılış aşamasındaki herhangi bir mobil yazılımcı için uçtan uca bir servis olduğunun altını çizmek gerekiyor. App Store'daki uygulamaların indirilmede yüzde 50'sinin geliştiricinin bulunduğu ülkenin dışında olduğuna uyarı çekerek önerileri ise şu şekilde sıraladı:

Uygulamanın detaylarına dominant ol Sunduğun faydayı bil Milletlerarası müşterilerin için kültürel kodları bil Yerelleştirmeye dikkat et

Yazılımcıları konuşurken yeni yazılımcı katılımını ve bayan yazılımcıları da sordum. Bilhassa Türkiye'den yakından tanıdığımız Swift Öğrenci Yarışması'na atıfta bulunarak geçtiğimiz gün tanıtılan iPad'e de gelen Swift Playgrounds'a değinen Hare bu yönde herkesin ulaşabildiği araçları sunmanın önemini paylaştı. Öğrenci yarışması gibi noktalarda sayıdan ziyade kalitenin önemine değinerek geçtiğimiz günlerde sizinle paylaştığımız TurkishKit kurucusu Emirhan'ı anlattı. Türkiye'den bir kişiyi ismen bilmesi ise epeyce sevindirici, burada bu yıl 7 kişinin kazandığını söyleyen Hare hevesli gençlerin bu programın sonunda diğer bir noktaya geldiklerinin altını çizdi. Bu konuda paylaştığı bir öteki önemli nokta ise bilginin paylaşımı oluyor. Doğrusu de Swift Playgrounds'a baktığımda Türkçe içeriğin karşıladığını görüyorum. Ücretsiz içerik ve başvuru formu ile çoktan çocukları bu yönde olası. Öğrenim evde sürerken en değerli interaktif aktivitelerden biri olabilir.

İleride yazılımcı olmasa bile kod yazmanın, yeni hafıza biçimleri edinilmesini sağladığını da belirlemek de fayda var. Yalnızca çocuklarla sınırlamayabiliriz :)

Daha fazla kişinin yazılım öğrenmesi daha pozitif yazılımcının var olmasının dünyayı ne dek geliştireceğinden şüphemiz değil. Bu yönde çocukların haricinde desteklenmesi gereken bir başka taraf ise kadınlar. Webrazzi olarak her Pazartesi'ni kadınlara ayırarak onların sorunlarına ışık tutuyoruz ve başarının nasıl geldiğini göstermeye çalışıyoruz. Daha artı bayan yazılımcı konusunda Apple'ın bir desteği var mı diye sordum. Daha fazla yazılımcı yetişmesinde en büyük engellerden biri olan çevresel faktörlerin pandemi döneminde azaldığını bildiren Hare, WWDC'de de kadın yazılımcıların artışını paylaştı. Ayrıca Apple'ın bu yöndeki programı Entrepreneur Camp'ın olduğunu da paylaşalım. 

Kısa vakit dilimine bunlar sığdı umarım bir Webrazzi etkinliğinde kendisi ile daha uzun sohbet ederiz ve sizlerin sorularını da aktarırız.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/10/esther-hare-apple-in-uygulama-gelistiricilerden-sorumlu-global-pazarlama-direktoru