Son dönemde Apple ve Epic Games aralarında önü alınamayan bir savaş var. Bu savaş sonucu ortaya çıkan bir takım e-postalar, Apple ve Netflix arasındaki başka bir ilişkiyi ortaya çıkardı. Biliyorsunuz, Apple bir takım uygulamalar için abonelikleri doğruca App Store üzerinden yapıyor ve bunun için açıklanmış bir kurul alıyor. Bizim, yani kullanıcının tarafında bu durum olur ya fazla fazla bir şeyi değiştirmiyor ancak Apple'ın gelirlerinin bir kısmını da bu komisyonlar oluşturuyor. Uygulamalar için de aslında bu bir problem, zira her kullanıcı için bir kesinti ödemek durumunda kalıyorlar.

Netflix de uzunca bir süre Apple'ın başvuru içi satın alma özelliğini kullanıyordu, ta ki 2018'e değin. 2018'in aralık ayından daha sonra dijital yayıncılık devi bundan böyle kendi web sitesi üzerinden üyelik kabul etmeye ve ödemeleri almaya başladı. Bu da Apple'da kayda değer sayılabilecek bir kayba yol açtı. Zaten taze bir şekilde ortaya çıkan e-postalar da bunu kanıtlıyor. 

2018'de, App Store İşletme Yönetimi Direktörü Carson Oliver'ın yazdığı e-postaya kadar App Store aracılığıyla abonelerin gönüllü olarak ayrılmaları gündemde idi. Ancak açıklanan verilere tarafından App Store'daki Netflix abonelerinin büyük bir çoğunluğu, Netflix'in web sitesi gibi diğer yollara platforma katılan abonelere kıyasla hizmeti daha artı iptal etti. Bunun en manâlı nedeninin ise Apple'ın App Store politikasının bir parçası olarak abonelik ücretlerinde yüzde 30 kesinti yapması olduğunu söyleyebiliriz.

Yani, Apple'ın AIP sistemi üzerinden ödeme yapan normalden daha fazla sayıda insan, Netflix aboneliklerini öteki platformlara göre sonlandırıyordu. Apple dahili olarak bunun insanların Netflix armağan kartları almalarından kaynaklanabileceğini ve böylece ödeme için Netflix web sitesine geçmelerini gerektirdiğini öne sürdü. Netflix, durumun böyle olmadığını dokundurma ediyor gibi görünüyordu, ama belirli verilerin redaksiyonu yapıldı.

Oliver, Apple'ın Netflix'in planlarına verdiği birincil dahili yanıtlarda, testin ilerlemesi durumunda şirketin Netflix'i cezalandırmayı düşünmesinin gerekip gerekmediğini soruyor. İlk e-posta dizisi ile Apple'ın daha sonraki Netflix tartışmaları arasında birkaç aylık bir haylazlık bulunuyor, ama Netflix, başvuru içi satın alımların kaldırılması konusunda istikrarlı bir şekilde ilerliyor.

Netflix bu konuda kararlı olunca Apple, Netflix'in iOS uygulamasına yeni özellikler eklemek istedi. Zira Netflix, IAP desteğini kaldırma testini uygulamaya başladıktan sonradan, Apple, şirketi ödeme yöntemini desteklemeye devam etmeye ikna etmek için şirket için ayrıntılı bir dia gösterisi hazırladı. Apple hem Netflix için yaptığı tüm tanıtımları App Store'un "Editörün Seçimi" kısmına taşıdı ve bunların öne çıkmasını sağladı. Ama bunların hiçbiri işe yaramadı ve Netflix, App Store için tatbik içi satın alımları önünde sonunda kaldırdı. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/06/apple-netflixin-app-storeda-uygulama-ici-satin-alma-destegini-birakmasini-durdurmaya-calismis