Apple'ın uygulamalardan aldığı yüzde 15 ila yüzde 30'luk komisyonları artık bilmeyen yoktur. Teknoloji devi, kendi uygulama mağazası App Store üzerinden yapılan satışlarda bu komisyonu alıyor ve bu şart bundan böyle geliştiricileri bir hayli zorluyor. Hatta şirket böylece çoğu kere dava edildi, bu davaların kimisi geliştiricilerin lehine sonuçlandı. Apple da bunları göz önünde bulundurarak bir takım durumlarda daha elastik hareket etmeye başladı. 

Apple, geliştirici sayfasında paylaştığı bilgilere tarafından online etkinlik ve grup uygulamalarından 30 Haziran'a kadar herhangi bir ücret kesintisi yapılmayacağını paylaştı. Bu kategorideki uygulamalar, bundan böyle 30 Haziran'a değin alternatif ödeme seçeneklerini kullanabilecek ve bu da Apple'ın şirketin tatbik içi satın alımlardan aldığı yüzde 15 ila 30 oranındaki kesintiyi ortadan kaldırmalarına olanak tanıyacak.

Apple gönderide, Covid-19 pandemisi sebebiyle hizmetleri yüz yüze hizmetten dijitale uyarlaması gereken uygulamaları ve geliştiricileri desteklemeyi seçtiklerini belirtti. Şirket, vakaların yakın zamanda tekrar canlanması ve salgının yüz yüze hizmetler üzerindeki aralıksız etkisi göz önüne alındığında halihazırda mevcut bulunan muafiyetin süresini uzattıklarını açıkladı. Apple, Eylül 2020'de tatbik içi satın alma politikasında değişiklikler yapmış ve online sınıflar ve sanal grup etkinlikleri gibi bir takım uygulamalara bu kapsamda muafiyet uygulamıştı.

Apple, bu uygulamalara dokunulmazlık uygulamaya devam etse de teknoloji devlerinin başvuru formu geliştiricilerden aldığı ücretler her daim gündem olmaya devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde, Apple ve Google'ın 3. parti ödemelere izin vermeleri için yeni bir yasa tasarısı sunulmuştu. ABD eyaleti Illinois'nin senatörleri, her iki şirketin de geliştiricilerin istedikleri ödeme yöntemlerini kullanmalarına müsade vermesini temin etmek için "Freedom to Subscribe Directly Act" isimli bir yasa tasarısı sunmuştu.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/24/apple-online-etkinlik-uygulamalari-icin-uygulama-ici-satin-alma-muafiyetine-30-haziran-a-kadar-devam-edecek