The Information tarafından yayınlanan raporda işçilerin çalışma programlarına katılmayı reddettikleri için hapse atılabilecekleri ve programlara kayıtlı olanların da çoğunlukla evlerinden uzağa taşındığını söylüyor.

Şirketler Apple‘a öteki mahsul ve hizmetlerin yanı sıra antenler, kablolar ve kaplamalar de miktar ediyor. öte taraftan tedarikçilerden biri, Çin‘in Uygurların çoğunlukta olduğu ve insan ihlallerinin yaşandığı Sincan Özerk Bilgesi’nde etkinlik gösteriyor.

İddiaların odağında olan şirketlerden birinin sözcüsü, The Information’a şu açıklamayı yaptı:

“Apple etkinlik gösterdiğimiz hiçbir yerde cebren çalıştırma olduğuna dair kanıt bulamadı. Biz işçileri gözetmek ve onlara şerefli ve saygılı muamele görmelerini temin etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz”.

öte taraftan laf konusu firmaların çalıştığı tek kurum Apple değil. Zira teknoloji endüstrisi Çin’deki tedarikçilerle Microsoft, Amazon, Google ve Facebook‘un da büyük ölçüde çalıştığını ortaya koyuyor. Amazon ve Facebook bu şirketlerle işbirliği yaptığını kabul ederken, Google ve Microsoft iddiaları reddetti.

Çin’in zorunlu egzersiz programları, Sincan’daki baskıcı uygulamaların her geçen büyüdüğünü ortaya koyuyor. BuzzFeed News, 100’den pozitif gözaltı tesisinin hemen fabrikaların yanında bulunduğunu bahis etti. Eski Amerikan Başkanı Donald Trump ise, Ocak ayında Çin’in ağırlıklı olarak Müslüman Uygurlara ve Sincan’daki diğer etnik ve dini azınlık gruplarına aleyhinde soykırım yaptığını söyledi.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/apple-uygur-muslumanlarina-baskisini-devam-ettiriyor
Yorumlar