Ülkemizi sarsan zelzele felaketinden daha sonra birçok yeni girişimle karşılaşıyoruz. Bu girişimlerden bir kısmı depremzedelere takviye nedeniyle geliştirirken bir kısmı da yaşanabilecek benzer bir depremden önce yapılması gerekenleri odağına alıyor. Başarsoft göre geliştirilen DepremRiskim adlı dilekçe da ikinci kategoriye girenlerden.
DepremRiskim, binanın zarar görebilirliğine ilişkin bir tahmin raporu oluşturulabilmesi için geliştirilmiş, bir deprem zarar tahmin uygulaması olarak etkinlik gösteriyor.
E-devlet'te 2018 yılında yayınlanan verilerden yararlanılıyor
Uygulamada zemin ile ilgili resmî gazetede depremsellikle ilgili yayınlanmış veriler (E-devlet'te 2018 yılında yayınlanan veriler) kullanıldığını belirtelim. Bu veriler içerisinden Kısa Periyot (0.2 sn) için Spektral İvme (g)-Ss ve 1 sn Periyot için Spektral İvme (g) -S1 verileri içerisindeki 50 yılda yüzde 10 aşılma olasılığı değerleri (475 yılda bir deprem olma riski) kullanılırken bu değerlerden bir sismik enterpolasyon haritası da oluşturulmuş.
Binanın hangi sismik bölgede olduğu, sismik haritadaki değerler ile çakıştırılarak hesaplanıyor
DepremRiskim'de kullanıcı cihazda konum erişimine müsade vererek analiz yerine getirmek istediği binayı harita üstünde işaretliyor. Adres bilgileri girişinden daha sonra reverse geocode ile adres bilgisi koordinata dönüştürülerek binanın bulunduğu bölgeye ait sismik dereceler hesaplanıyor. Bu Vesile Ile binanın hangi sismik bölgede olduğu bilgisi sismik haritadaki değerler ile çakıştırılarak hesaplanıyor.
Kullanıcı FEMA (Federal Acil Şart Yönetim Kurumu) standartlarına göre hazırlanmış yapı görselleri ve açıklamalarından ilgili binaya ait müşteri seçimi yapabiliyor. Binada, varsa dikey uyumsuzluk ve/veya plan düzensizliği ile ilgili seçimler yeniden FEMA Standartlarına göre hazır görseller içerisinden kullanıcıya seçtirilerek skor hesapları yapılıyor. Toprak tiplerine tarafından 4 bambaşka skor hesabı ortaya çıkıyor.
Dört bambaşka skor hesabı ortaya çıkıyor
FEMA-154'de belirtildiği üzere değer biçme skoru S=1, bir yapı için beklenen yer sarsıntısının meydana gelmesi durumunda 10'da 1 büyük hasar olasılığını gösteriyor. S=2 100'de 1, S=3 1000'de 1 büyük hasar olasılığına karşılık geliyor. Yüksek S skoru iyi deprem performansını, düşük S skoru olası zayıf deprem performansını gösteriyor. Genelde S skoru 2'den küçük ise binanın zelzele performansının tatmin edici olmayabileceği ve can güvenliği tehlikesi oluşturabileceği değerlendiriliyor. 2 değerinden düşük meydana çıkan herhangi bir skorun olması durumunda binanın depreme dayanıklılığı ile ilgili bir uzmanla görüşülmesi konusunda kullanıcıya nasihat veriliyor. Eğer deprem sonrası oturulabilme ya da kullanılabilme performansı isteniyorsa, S=3 ya da daha üzeri bir skorun uygun olacağı belirtiliyor.
DepremRiskim, farkındalık oluşturmak nedeniyle hayata geçirildi
Farkındalık meydana getirmek nedeniyle hayata geçirilen DepremRiskim'de oluşturulan raporlar ayrıntılarıyla kullanıcının sunmuş olduğu bilgiler doğrultusunda hazırlanıyor ve gerçekte hızlı bir ön değer biçme niteliğinde. Girişim, binanın gerçek deprem dayanıklılığının ancak uzmanların oluşturacağı ayrıntılı tahlil ve incelemelerle ortaya koyulabileceğini söylüyor.
DepremRiskim mobil uygulaması App Store, Google Play Store ve Huawei AppGallery'de mevcut.
Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/14/deprem-hasar-tahmin-uygulamasi-depremriskim