Apple ve Google'ın ayrıca geliştiriciler ayrıca de tekelleşme karşıtı çalışmalar ile yaşadığı problemleri geçtiğimiz dönemlerde böylece çok kez sizlere aktarmıştık. Dün ise Apple ve Google, tekelleşme karşıtı yasa tasarılarının teknoloji endüstrisine hasar verebileceğini düşündüklerini açıklamışlardı.

Apple ve Google'ın geliştiriciler ile yaşadığı en büyük sorunlar ise karşımıza ödeme yöntemleri ve komisyonlar olarak çıkıyor. Herhangi bir şekilde 3. parti ödeme yönteminin sunulmaması geliştiricilerin Apple ve Google'a verdiği kurul bedelinin artmasına niçin oluyor.

Andırmak icabında geçtiğimiz yıllarda bu sorun sebebiyle Apple ve Fortnite oyununun geliştiricisi konumundaki Epic Games aralarında kayda değer bir savaş başlamıştı. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında ise Apple'ın Epic Games davasını kaybettiğini ve uygulamalar için mağaza dışı ödemelerin önü resmi olarak açıldığını sizlere aktarmıştık.

ABD eyaletleri de 3. parti ödemeleri platformlarına getirmeleri konusunda Apple ve Google'ı sıkıştırmaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz yılın Mart ayında Arizona'da uygulama mağazalarındaki komite ücretlerinin düşürülmesi ve 3. parti ödemelere müsade verilmesi için bir yasa tasarısı hazırlanmıştı. 

Apple ve Google'ın yaptığı lobicilik faaliyetlerinin sonunda ise yasa tasarısı geri çekilmişti. Bugün karşımıza meydana çıkan yeni bilgilere tarafından ise bir başka ABD eyaleti olan Illinois'in senatörleri, her iki şirketin de geliştiricilerin istedikleri ödeme yöntemlerini kullanmalarına izin vermesini sağlamak için "Freedom to Subscribe Directly Act" isimli bir yasa tasarısı sundu.

Ortaya çıkan bilgilere göre senatörlerin yasa tasarısı Illinois merkezli bir yazılım şirketi olan Basecamp tarafından da destekleniyor. Andırmak gerekirse Basecamp, e-postalaşmaya yeni bir benzi atmış getirme iddiasında olan HEY servisini geçtiğimiz dönemlerde kullanıma sunmuştu. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/20/apple-ve-google-in-3-parti-odemelere-izin-vermeleri-icin-yeni-bir-yasa-tasarisi-sunuldu