Geçtiğimiz yıllarda ABD'de gerçekleşen antitröst yani tekelleşme karşıtı çalışmaları ile ilgili bilgileri sizlere aktarmıştık. ABD senatosunda görüşülmek üzere "American Innovation and Choice Online Act" ve "Open App Markets Act" isimli iki yasa tasarısı hazırlandı.

Teknoloji dünyasının en önemli firmaları arasında bulunan Apple ve Google, yaptıkları ayrı paylaşımlar ile birlikte ABD senatosunu hazırlanan antitröst tasarısı ile ilgili dikkatli olmaları konusunda uyardı. Apple göre yapılan açıklamalara tarafından hazırlanan antitröst tasarıları genel anlamda ayrıca teknoloji endüstri hem de iPhone ve iPad kullanıcılarının güvenliğini tehdit ediyor. 

Bildiğiniz üzere iPhone ve iPad kullanıcıları şu an için yalnızca Apple'ın tatbik mağazası olan App Store üzerinden cihazlarına kullanım yükleyebiliyor. Bu durumu bir tekelleşme olarak gören "Open App Markets Act" tasarısı senatodan geçmesi halinde kullanıcılar App Store dışından da telefon ve tabletlerine uygulama yükleyebilecekler.

Apple göre açıklanan bilgilere kadar bu durum, iPhone ve iPad kullanıcılarının güvenlikleri konusunda tehdit oluşturuyor. Bu tehdidin asıl nedeni ise kullanıcıların Apple göre denetlenmemiş uygulamaları zeki telefon ve tabletlerine yükleyebilecek olması. 

Hatırlatmak icabında Android kısmında bu şart zaten mevcut. Android kullanıcılarına herhangi bir tatbik mağazasından telefonlarına başvuru yükleyebiliyor. Bütün da bu koşul nedeniyle iOS, Android platformuna oranla fazla daha güvenli bir işletim sistemi.  

Apple'ın arkasından aynı bir yorumlama da Android işletim sisteminin sahibi olan Google tarafından geldi. Servisleri için sundukları emniyet çözümleri ile milyarlarca kullanıcıyı siber saldırılardan koruduklarını bildiren Google, yasa tasarılarının teknoloji dünyası için kötü bir koşul yaratabileceğini paylaştı. ABD senatosunda görüşülecek olan yasa tasarıları ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/19/apple-ve-google-tekellesme-karsiti-yasa-tasarilarinin-teknoloji-endustrisine-zarar-verebilecegini-dusunuyor