Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal, Deliveri.app kurucu ortağı Çiğdem Öztabak'ın MetaCafe podcastine misafir oldu. Tanrısal, programda Kripto ve NFT alanına ne süre ve nasıl girdiğini açıkladı. 2013 yılında ilk bitcoinin aldığını ifade eden Kutsal, 2014-2016 arası kripto tarafına ciddi yatırımlar yaptığını aktardı. 2018 yılında Webrazzi kadar yerelde ve yurt açık havada düzenlenen Blockchain Venture Summit etkinliğini hatırlattı. 

Tanrısal, NFT'leri ise başlangıçta yatırım motivasyonundan ziyade NFT fikrini ve topluluk odaklı yaklaşımını beğendiği için satın aldığını açıkladı. Normalde de fiziksel sanat yatırımı yaptığını aktaran Tanrısal,  NFT'lere erken zamanda yatırım yaptığını aktardı. 

Web2'den Web3 'e geçiş 

Web2'nin başlamasının Webrazzi'nin kurulduğu döneme geldiğini aktaran Tanrısal Web2'den web3'e geçişi şöyle yorumladı:

Web2.0'a o dönemde sosyal web denirdi. İnsanlar yorumlar yazmaya beğenmeye başladı. API'ler başladı "programmableweb" kavramı ortaya çıktı. Biz bunun gelişimini çok net gördük. 2006'da Flickr, Delicious gibi platformlar, fotoğraf ve link paylaşımı gündemdeydi. Her şey paylaşım üzerineydi ve 2010'a kadar bu ivme devam etti. Biz Web2'nin başlangıç, yükselme, yatırımların artması dönemini gördük. Şu Anda fazla benzer bir patern işliyor. Bence acilen o bahsettiğim Web2 döneminin 2006'sındayız.

Kutsal, Metaverse ve web3 kavramlarının az önce halk için netleşmediğini dile getirdi. Yalnızca metamask entegrasyonu ile web3 girişimi olunamayacağını da sözlerine ekledi. 

Token ekonomisini ve DAO'lardan bahseden Kutsal, Webrazzi'nin web3 çalışmalarını aktardı. hemen web3 ile ilgilenenlerin şanslı olduğunu belirten Kutsal, bu şahısların yeni bir dönemin başlangıcında konuya girmiş olduğunu söyledi.

Bitcoin'de gelir elde etmekten ziyade bir şeyin parçası olma hissini benimsediğini belirtti. Kendisine bu alanda sorular yönelten kişilere "Bunu bir koleksiyonerlik olarak düşünebilirsin" dediğini belirtti. Tanrısal, bu bağlamda "Dünyada sadece 21 milyon olacak olan bir şeyin, bir tanesini elinde tut." ifadesini kullandı.

Etherum'un geleceği 

Arda Kutsal söyleşide "Ben Ethereum'u geleceğin Google'ı gibi görüyorum." dedi. aynı zamanda Kutsal, yatırım tavsiyesi vermediğini ve trader olmadığının altını çizdi. NFT'leri de tıpkı kripto paralar gibi satmak yerine elinde tutmayı seçim ettiğini aktardı. 

Arda Tanrısal'dan web3'e odaklanan yeni fon

Kripto ve NFT'leri yatırım olarak görmediğini tekrarlayan Kutsal "Yatırım dediğim şey, benim için startuplara yerini belirlemek anlamına geliyor" dedi. Bu alanda yaklaşık 19 yatırımı olduğunu gösteren Kutsal, yakın zamanda fon kuracağını açıkladı. Arda Kutsal'ın kuracağı 25 milyon euroluk fon, derin teknoloji, sıhhat teknolojileri ve web3 teknolojilerine odaklanan startuplara yatırım yapacak. 

Webrazzi'nin web3 planları

Webrazzi'nin Ekim 2021'de Londra merkezli Tech.eu'yu satın aldığını hatıratan Tanrısal, Webrazzi'nin Web3 planlarının hazırlanmış olduğunu ancak bundan böyle küresel bir şirket olarak geçmişe kıyasla projeleri daha an be an hayata geçirdiklerini açıkladı. 17 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Tech.eu etkinliğindeki konuşmacılar aralarında Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve web3 tarafında önemli isimlerin katılacağını gösteren Tanrısal, yakın zamanda bir Web3 etkinliği düzenleyeceklerini de aktardı. İçeriğin ve etkinliğin ötesinde Webrazzi'nin teknik daha aşağı yapı olarak Web3 alanına adım atacağını belirtti. 

Arda Tanrısal, röportajın devamında blockchain ve web3 iş modellerine nasıl baktığını anlattı. Tanrısal hem NFT'ler  ve web3 içerik üreticiliği ile ilgili bu alanda iş , içerik üreticisi elde etmek isteyenlere tavsiyelerde bulundu. Podcast'in tamamını kulak vermek için MetaCafe'yi ziyaret edebilirsiniz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/04/30/arda-kutsal-cigdem-oztabak-in-metacafe-podcastinde-yatirim-ve-web3-planlarini-acikladi