Bilim insanları, çalışmayı Wageningen Üniversitesinin biyo-veteriner araştırma laboratuvarında 150’den artı arı üzerinde yaptı. Deney sonucunda, arılar enfekte örneklere her maruz kaldıklarında ödü elde etmek için dillerini çıkarıyordu.

Sıhhat çalışanları PCR testleri yapıyor. (Resim: Getty Images / Paul Hennessy)

Arılar, COVID-19’u kokuyla tespit eden ilk hayvanlar değil. Daha önce bir çalışmada bilim insanları köpekleri eğitti. Köpekler, fazla ve olumsuz koronavirüs örneklerini insan tükürüğünden ya da terden ayırt etmeye başladı. Çalışmada, köpekler artı COVID-19 örneklerini yüzde 94 oranında doğru tespit etti.

Bilim insanlarına tarafından, bunun nedeni koronavirüsten kaynaklanan metabolik şansın dönmesi. Bunlar, enfekte bir kişinin cisim sıvılarının, enfekte olmayan bir kişininkinden birazcık bambaşka kokmasına niçin oluyor.

Hayvanlar PCR makinelerinin yerini mi alacak?

Araştırmacılar, yine de PCR testlerinin şu başlıca kadar en güvenilir testler olduğunu düşünüyor. Bilim insanları, laboratuvar dışındaki COVID-19 vakalarının kokuyla tespitinde hayvanların en iyi seçenek olup olmadığından belirli yok.

Labrador Lotta Almanya’da bir makineyi koklayarak koronayı tespit etmeye çalışıyor. (Fotoğraf: The Associated Press / Thomas Frey)

Veterinerlik nöroloğu Holger Volk, Nature‘a açıklama yaptı. Volk, “Hiç kimse bir PCR makinesinin yerini alabileceğini söylemiyor. Oysa çok umut verici olabilir.” dedi.

Bilim insanları, hayvanları COVID-19 vakalarını ifade etmek için düşük teknolojili bir çözüm olarak görüyor. En azından belirli hayvanlar yüksek teknolojili laboratuvar ekipmanlarının eksik ya da erişilemez olduğu ülke ya da bölgelerde COVID-19’u saptamak için fayda sağlayabilir.

Örneğin, Wageningen bilim insanları, benzer anda birdenbire fazla arıyı otomatik olarak eğitebilen bir makinenin prototipi üstünde çalışıyor. Ardından araştırmacılar, kabiliyetlerini çevredeki koronavirüs aerosollerini (ufak virüs yüklü parçacıklar) test etmek için kullanacak.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/arilara-ilginc-egitim-koronavirus-tespit-ettiler
Yorumlar