Daha önce farklı bir markanın ürünlerini kullanan Türkiye Jokey Kulübü (TJK), teknolojik altyapısını yenilemek için açtığı ihale sonucunda Sony stüdyo kameraları ve canlı prodüksiyon ekipmanlarını seçti. At yarışlarını televizyon kanalı aracılığıyla aktaran kurumun açtığı ihale birkaç ayrı bölümden oluşuyordu. İhalenin stüdyo kameraları ve canlı prodüksiyon kısmını Sony çözüm ortağı Ateksis kazandı. Projede 14 kameralı bir reji, bir program stüdyosu, rejisi ve bir ana kumanda bulunuyor. 

TJK İstanbul hipodromu içerisinde bulunan TV sisteminde 13 adet Sony HSC-300 HD Stüdyo kameralarının yanısıra, bir adet Sony HDC-4300 4K/HD kullanıldı. Bu proje ile TJK TV, Türkiye’de Sony HDC-4300 4K/HD Kameranın kullanıldığı ilk televizyon kanalı oldu. Projede ayrıca Sony MVS-6530 3ME model resim masası da kullanıldı. Rejilerdeki her kaynak Sony LMD serisi monitörlerle görüntülendi, kamera kontrollerde de Sony BVM serisi Referans monitörleri kullanıldı.

Esneklik ve kontrolü bir arada sunan yüksek performanslı platform
Görüntü kalitesinden ödün vermeyen HDC-4300 hem HD altyapıları ve aksesuarlarına hem de dünyanın en gelişmiş 4K canlı prodüksiyon iş akışlarına sorunsuz bir şekilde entegre oluyor. İsteğe bağlı yazılım yükseltmeleri ile standart HD çıkışlarına muhteşem 4K 2 ve HD 8x süper ağır çekim ve 4K görüntü yakalama özelliklerini eklemeyi sağlıyor. Kullanıcıların ihtiyaç duyduğu tüm esneklik ve kontrolü tek bir yüksek performanslı platformda sunuyor.

Sony Profesyonel Ürün Gamı Satış Yöneticisi Koray Köymen konuyla ilgili görüşlerini “TJK TV’nin yayınlarını Sony’nin üstün teknolojisi ile ekranlara ulaştırmayı tercih etmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Oldukça çekişmeli geçmesine rağmen elinden geleni yaparak ihaleyi kazanmayı başaran çözüm ortağımız Ateksis’e çok teşekkür etmek isterim.” şeklinde konuştu. Ateksis Proje Koordinatörü Mutlu Kütük ise TJK için hayata geçirilen projenin oldukça özel bir proje olduğunu vurgulayarak; kısa sürede eksiksiz gerçekleşmiş bu başarılı proje ile gurur duyduklarını dile getirdi.

TJK TV Genel Müdürü Erkan Filiz, Ateksis ve Sony’nin seçilmesi sürecini şöyle anlattı: “Sektörden birçok firma ihale davetimize icabet ederek sürece dahil oldu ve tüm teknik, idari ve mali şartları yerine getiren firmaların katıldığı ihale, Ateksis’ in uygunluğu ile sonuçlandı. Yıl sonu olması itibarıyla takvim sıkışık olmasına rağmen, zamanında teslimat, hedeflenen süreler içinde kurulum, satış sonrası hizmetler anlamında her hangi bir problem yaşanmadan sistemin devreye alınmasına kadar olan süreci birlikte yönettik. Veliefendi’de hayata geçirdiğimiz proje bu kapsamda amacına ulaşan sonuçlar verdi; Sony ile hedeflenen kalite ve iş akışları gerektiği gibi sağlanabiliyor.”

Farklı gereksinimleri karşılayan farklı ürünler
Her proje kendi özelinde, farklı özellikler ve gereklilikler barındırır. Proje başlangıcında öncelikler ve gereksinimler belirlendiğinden projenin kapsamı da ortaya çıkar. At yarışı çekimi ve canlı yayını da bu anlamda kendisine özgü detaylar barındırıyor. Örneğin bir futbol maçında kullanılan kamera ve tercih edilen lensler, futbol stadı ölçeğinde maksimum 150 metrelik bir mesafede çalışırken, at yarışlarında bu mesafe 1000 metrenin üzerine çıkabiliyor. Yine bir futbol maçında oyuncular 15-20 metrelik kısa mesafelerde 30-35 km/saat sürat yaparken, en hızlı obje olan top 120 km/saatlik hıza ulaşabiliyor. Ancak bu obje hareketleri çok kısa süreli ve aynı kadraj içerisinde gerçekleşiyor. At yarışlarında ise bu hızlar yarış başından sonuna kadar 60 km/h civarında gerçekleşiyor. Sıralamayı belirlemek için kullanılan foto finish noktasında saniyede 1500 kare çekebilen kameralar kullanılmak zorunda. Zira sonuçlar santimetrelik farklarla belirlenebiliyor. Dahası, yarışlar açık alanda yapılmak zorunda olduğundan, gece yarışlarında ışık altında yapılan çekimlerde ışığın homojen dağılımı güçlükleri, kar, yağmur vb. olumsuz doğal şartları da dikkate almak gerekiyor.