Orman yangınları doğa için önemli tehlike oluşturuyor. Ülkemizde de önemli bir sorun ola bu durum, son zamanlarda Akdeniz‘deki yangınlar nedeniyle hiç olmadığı dek gündemde. Kaza ya da kundaklama ayrım etmeksizin doğa ve ekosistem için epeyce zararlı olan yangınlar, oldukça büyük bir sorun.

Sadece Türkiye değil dünyanın pek fazla ülkesi yangınlar ile çaba için çeşitli yöntemler geliştiriyor. İtfaiye uçakları, helikopterleri ve öteki söndürme yöntemleri bunun en net örneği. Oysa tek tedavi bunlar yok. Öyle fazla sorunu çözmede kullanılan çağdaş teknolojiler burada da yardımımıza koşabilir.

Orman yangınları, NASA’nın uydu görüntülerine yansıdı

Drone teknolojisi orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir silah olabilir

İklim değişikliği, kundaklama ve kazalar sonucu ortaya meydana çıkan yangınlar, ülkemizde her yıl milyarlarca hektarlık alanı değil ediyor. En büyük sorun ise ateşin fazla hızlı bir şekilde yayılması. Geleneksel yöntemler ne eyvah ki bu durumun önüne geçmekte beceriksiz kalıyor. Fakat modern Drone teknolojisiyle sonra gelmek olası.

Orman yangınları

Boyutları ufak ve manevra kabiliyeti yüksek olan drone‘lar, uçakların ve helikopterlerin erişemediği pek fazla alanda rahatlıkla hareket edebilir. Bu durumun farkında olan araştırmacılar, Drone teknolojisini söndürme işlemlerinde kullanmak için özel bir teknoloji ilerletti. Geliştirilen özel drone‘lar, ABD’de orman yangınlarına karşısında kullanılmaya başlandı.

Özel olarak geliştirilen bu Drone, termal görüntüleme ve yüksek manevra kabiliyetine sahip. Bu sayede yangın alanının tespiti kolaylaşıyor. Ancak bu ürün yangına su ve sözde bir materyal ile müdahale etmiyor. Aksine yangının yayılmasını küçük yangınlar çıkararak önlüyor.

orman yangınları

Altında özel bir bölmesi yer alan drone, yangın alanına ulaştığında bu bölmeyi açarak bölgeye Dragon Eggs (Ejderha Yumurtası) adı verilen minik toplar atıyor. herkes potasyum permanganat ve özel bir kimyasal taşıyan toplar, atıldıktan daha sonra kimyasal tepkimeye giriyor. Atıldığı bölgede küçük bir yangın çıkaran yumurtalar, kimyasal reaksiyon ile ateşin yayılmasını karşılayan yakıtı yok ederek kısa zaman içerisinde sönüyor.

orman yangınları

Teknolojiyi kullanan itfaiyeciler, “En büyük avantajımız gece niyetlenmek diyor Geç saat operasyonları yapabilir ve dumanlı koşullarda çalışabiliriz, çünkü bir drone düşerse kimse ölmez” diyor. Şu sıralar epeyce yeni olan bu teknoloji, ABD’de birkaç eyalette kullanılıyor. Ama imzalanan Federal Orman Yangını Idare Teknolojisi Yasası doğru, eyaletlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Böyle bir teknolojinin varlığı, “Ülkemizde de kullanılabilir mi?” sorusunu akıllara getiriyor. Özellikle son birkaç günde ortaya meydana çıkan Akdeniz orman yangınları, şayet de bu alıcı Drone teknolojileri doğru daha basit söndürülebilir. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz. Yöntem ülkemizde kullanılmalı mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/atesi-ates-ile-sonduren-drone-orman-yanginlarinin-cozumu-olabilir