Avrupa Parlamentosu, Dijital Hizmetler Yasası'nda yapılan değişikliklere ilişkin genel kurul oylaması sırasında davranışsal reklamcılıkla ilgili alınması planlanan önlemleri destekledi. Avrupa Parlamentosu, istilacı hedefli reklam uygulamalarını engellemeyi amaçlayan yasa tasarısının birincil taslağını onayladı. Parlamento, taslağı 530 kabul, 78 red ile kabul ederken 80 kişi oylamaya katılmadı.

İlk olarak 2020'de uygulamaya konulan Dijital Hizmetler Yasası (Digital Services Act), Google, Amazon ve Meta'ya ait Facebook gibi platformların hedeflenen reklamlar için cinsel yönelim, millet ve din gibi alıngan bilgileri kullanmasını engelleyecek. Hatta bu kapsamda kullanıcılara kendilerini izlemeyi kolayca devre dışı vazgeçme yetkisi verilecek. Platformlara, dehşet söylemi ya da sahte ürünler de dahil almak üzere yasa dışı içerik ve ürünleri online olarak kaldırmaları için baskı yapılacak.

Değişiklik, platformların verileri devretmeyi kabul etmemek ya da kabul etmek için izin akışlarında parite sunmasını gerektiriyor. Bu değişim keza, bir kullanıcının profil oluşturmayı reddetmesi durumunda hizmete erişmek için onlara adaletli ve mantıklı diğer seçeneklerin verilmesi gerektiğini söylüyor.

Parlamento daha önceki bir oylamada da yaşı minik olanların profilinin çıkarılmasına karşın bir yasağı ve reklam hedefleme için özel kategori verilerinin kullanımına ilişkin sınırlamaları, bir başka dijital mevzuat taslağı olan Dijital Piyasalar Yasası'na (Digital Markets Act) eklenecek şekilde desteklemişti. Bu yasa yalnızca sosyal mecralar için geçerliyken Dijital Hizmetler Yasası'nda kapsam azıcık daha genişletiliyor. 

Bu yasaya tarafından eğer şirketler belirtilmiş kurallara uymazsa, yani bu politikaları ihlal ederse global gelirinin yüzde altısına değin para cezasıyla karşısında karşıya kalabilecek. 

Keza DSA (Dijital Hizmetler Yasası) ayrıca de DMA (Dijital Piyasalar Yasası) ile ilgili detaylara buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/24/avrupa-parlamentosu-bazi-hedefli-reklamlari-yasaklamak-icin-kollari-sivadi