Amazon Web Services yani AWS'in her yıl gerçekleşen konferansı re:Invent, bir sene aradan sonra bitmiş Las Vegas'ta gerçekleşti. Önceki senelere tarafından katılımcı sayısı daha eksik olmasına rağmen 25.000 gibi iştirakçi rakamlarının konuşulduğu devasa bir konferanstan bahsediyoruz. Yan bu değin insan Covid'e karşın Las Vegas'a gereksiz yere gelmiyor. Bunun bir sebebi networking, bir öteki sebebi ise AWS'in de söylediği gibi bu bir öğrenme konferansı, yani sunumlara ve workshoplara katılıyorlar. Yan bunların ötesinde her sene bizim de en fazla ilgimizi çeken kısım keynote konuşmaları. Bu konuşmalarda birçok icat açıklanıyor ve AWS'in geleceği hakkında bize fikirler veriyor.

Geçen seneki gibi kayda değer güncellemeleri paylaşmadan önce bu senenin öneminden özetle dile getirmek istiyorum. Bildiğiniz gibi AWS'in eski CEO'su Andy Jassy artık Amazon'da CEO koltuğunda. AWS'in süratli büyümesi, Andy'nin başarısı ve Amazon'un en eski çalışanlarından biri olması bu kararda etkin olsa lüzum. AWS'in boşalan CEO koltuğuna ise tekrar AWS'in eski COO'su ve Salesforce'un 15.7milyar $'a satın aldığı Tableau'nun CEO'su Adam Selipsky geldi. Adam'ın keynote'u da ilk re:Invent sunumu olacağı için merakla bekleniyordu. İlk izlenimlere tarafından Adam, AWS'te koskocoman değişikliklere gitmiyor ve enterprise tarafında servis geliştirmeleri ve temel yetenekleri geliştirme üstüne bir taktik izliyor.

Natürel bütün bu değişikliklerin yanı sıra bu yıl re:Invent 10. senesiydi. Bu sebeple de AWS oldukça güzel bir etkinlik ve birçok güncelleme ile gelmiş. Bu yazımda sizlere re:Invent'te gelen önemli güncellemeleri paylaşıp, sizlere ilaç biçiminde çarçabuk bilgi edinebileceğiniz bir kaynak oluşturmayı amaçlıyorum. Neşeli okumalar!

# İşlem (Computing)

AWS Graviton3 işlemciler

Geçen yıl Graviton2 ile başlamıştım yazıma. Bu yıl ise Graviton3 ile başlıyorum. Graviton AWS'in Arm tabanlı işlemci yongası. Yeni duyurulan 3. Jenerasyon işlemciler asgari %25 daha performanslı ve %60 daha az enerji tüketiyor. Data merkezlerinin harcadığı enerjinin daha yeşil olması dünyamız için fazla manâlı ve ayrıca bu ilan hem de AWS'te doğru pratikleri uygulayıp uygulamadığımızı kontrol eden servisi Well-architected'e gelen Sürdürülebilirlik kontrolleri ile AWS bu konuda önemli adımlar atmaya devam ediyor.

MacOS için Amazon EC2 M1 işlemciler

Amazon CTO'su Werner Vogels'ın keynote konuşmasında da belirttiği gibi geçtiğimiz senenin en popüler duyurusu Mac işlemcilerdi. Bu sene ise, Apple'ın yeni işlemci serisi M1 ile çalışan makinelerinde bundan böyle EC2 üzerinden kullanabileceği haberi geldi.

AWS Outposts Servers in Two Form Factors

AWS Outposts servisi AWS'i kendi data merkezinde uygulamak isteyen (ya da zorunda kalan) firmalar için geliştirilmiş, ayrıntılarıyla AWS kadar yönetilen bir servis. Yeni açıklanan server çeşitleri ile daha dinç ve farklı alanlara yönlendirilmiş makineler edinmek olası.

# DevOps

AWS CDK v2

AWS Cloud Development Kit v2 herkesin kullanımına açıldı. Programlama dilleri ile AWS altyapı oluşturmaya sağlayan, AWS'in de en fazla öne çıkardığı servislerden biri olan CDK'ya bir göz atmanızı öneririm.

AWS Cloud WAN

Cloud Wan servisi, geniş bölge ağı kurulumunu basitleştirmeyi amaçlayan, detaylı yapılandırma ayar ihtiyacını ortadan kaldıran bir ağ servisi. Ağ yöneticileri, bu servis ile tek bir arayüz üzerinden birçok işlemi gerçekleştirebilecek.

Amazon CloudWatch RUM ve Evidently

Amazon CloudWatch, başvuru ve altyapılara görünürlük karşılayan bir servis. Yani ne olup bitiyor, herşey yolunda mu sorduğumuz bir servis. RUM bu işi istemci tarafında da yapmayı ve tarayıcılardan bilgi toplamayı karşılayan yeni bir servis. Evidently ise CloudWatch'un aşağıda olmasına şaşırdığım fakat SaaS olarak birçok alternatifi bulunan, yeni özellikleri isteğe emrindeki açıp kapama ve A/B testi yapmayı sağlayan bir servis. Evidently gibi servisler AWS'in bundan böyle yeni servislerinin SaaS tarafına rakip çıkmaya başladığını, temel servislerinin oldukça oturduğunu gösteriyor.

Amazon CloudFront yeni header policies

Amazon CloudFront yani CDN servisi artık ayarlanabilir CORS, emniyet ve özelleştirilebilir HTTP response header eklemeye izin veriyor. Bilhassa client tarafında işleri basitleştirmeye ve ara tabaka kullanmadan statik dosya sunma gibi özelliklere kavuşan CloudFront için kayda değer bir gelişme.

AWS Microservice Extractor for .NET

Ülkemizde .NET'in popüleritesi umulan. Mikroservis mimarisine geçişin hızlandığı bu dönemde .NET özelinde bu geçişi hızlandırmaya yönelik bir proje olan Microservice Extractor'ın çıkış partnerlerinde biri de ülkemizden tanıdığımız bir AWS partneri Kloia oldu.

# Serverless

AWS Amplify Studio

AWS, Amplify Studio ile frontend low code dünyasına adım atmış oldu. Amplify Studio bir görsel ön yüz kodu oluşturma ürünü. Bu ürün ile Figma dosyasını içeri aktarıp, React kodunu otomatik olarak oluşturabiliyorsunuz. Bu eklenti ile, Amplify'in backend özelliklerini de kullanarak hızlı bir şekilde uçtan uca bir web uygulaması meydana getirmek olası oldu.

Amazon Kinesis Data Streams On-Demand

Kinesis oldukça popüler bir bilgi streaming servisi. Bugüne kadar birim başına sabit ödeme ile kullanabildiğimiz bu servis, kapasite planlama olmadan kullandığın dek öde modeline yani Serverless modeline geçti. Servisin önemi düşünüldüğünde bu güncelleme kullanıcıların maliyetlerinin ciddi şekilde düşmesini sağlarken, servis başvuru formu rakamlarını da arttıracaktır.

Amazon MSK Serverless

Managed Apache Kafka servisi AWS üzerinde bir süredir var ama bu servis kullandığın değin öde modelinde çalışmıyordu. Serverless cluster tipi ile bundan böyle kapasite yönetimi olmadan, kullandığın dek öde (şimdilik saatlik ve data boyutuna kadar) modeli geçti.

# Veritabanı ve Depolama

Amazon EMR Serverless ve Redshift Serverless

Amazon üzerinde büyük data servisi EMR ve Redshift servislerine de MSK servisi gibi Serverless cluster tipi geldi ve çoğu herif için maliyetlerde ciddi bir azalma laf konusu olacak.

Amazon S3 basitleştirilmiş erişim yönetimi

Amazon S3 tüm internetin en kritik servislerinden. Böyle bir servisin güvenli ve elastik olabilmesi için erişim yönetim sisteminin ayrıntılı olması gerekiyor. Oysa bazen bu karmaşıklık düşüncesiz olabiliyor. Bunun farkında olan Amazon, daha basit ve elverişli erişim özellikleri getirdi.

Amazon S3 Glacier Instant Retrieval ve diğer indirimler

Glacier uzun süreli tutulan arşiv niteliğindeki veriler için kullanılan bir servis. Epeyce ucuz ve bu sebeple veriye erişim istediğinizde bu zaman alıyor. Yeni duyurulan instant retrieval ile milisaniyeler içerisinde Glacier üstündeki verilere erişim sağlanabilecek. Emrindeki, bu biraz daha maliyet aramak. bununla beraber Amazon S3 servisine yeni indirimler de geldi. Amazon S3'yi internetin en çok kullanılan obje bazlı veri servisi yapmakta kararlı. 

Amazon DynamoDB Standard-Infrequent Access table

Amazon'un NoSQL veritabanı DynamoDB'ye yeni gelen tablo çeşidi ile sık erişilmeyen veriler için %60 indirim söz konusu. DynamoDB'de her türlü datanın fiyat endişesi olmadan tutulmasını isteyen AWS tarafından gelen doğru bir hamle olarak görüyorum. Bu re:Invent'te başlıca olduğu gibi birçok serviste fiyat tarafında yeni avantajlar laf konusu.

# Alet Öğrenmesi

Amazon SageMaker Canvas

Amazon SageMaker mahsul ailesine yeni katılan Canvas, iş geliştirme tarafında çalışan şahısların makine öğrenmesi yoluyla çabuk bir şekilde çözümleme yapmasını sağlamayı amaçlayan görsel bir vasıta. AWS bu gibi servisler ile SageMaker'ın gücünün jurnal operasyonel taraftada kullanabilmesini amaçlıyor.

Amazon SageMaker Studio Lab

Studio Lab servisi Google Colab'ına güzel bir alternatif. Amaç seri bir şekilde makine öğrenmesi ortamına erişip, test yapıp öğrenebilmek.

# Diğerleri

AWS Mainframe Modernization

Mainframe ve Cloud birbirlerine her ne dek uzaktan gözükseler bile büyük ve köklü firmaların bir gerçeği. AWS'in gitmek istediği noktada bilhassa son birkaç senedir bu dev firmaların olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Bu doğrultuda yeni bir servis hazırlayan AWS, baştan platformlandırma (replatforming) ve otomatik onarım (refactoring) adı aşağıda iki yöntem ile AWS'e geçişi hızlandırmayı amaçlıyor.

AWS Private 5G

5G dünyada daha yeni yeni yaygınlaşırken, AWS Private 5G servisi ile beraber firmalara kendi kapalı 5G ağlarını kurma imkanı ve bunu yaparken de kullandığın dek ödeme imkanını sunmaya başlıyor. Aylar süren, keza kurulum hem de idare sürecinde yüksek maliyetler tutan bu altyapı bundan böyle fazla daha erişilebilir.

AWS IoT FleetWise

IoT tarafında onlarca servisi olan AWS artık dikeyde endüstri özelinde servisler de sunmaya başladı. Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri ise araç takip sistemi karşılayan yeni FleetWise servisi.FleetWise ile beraber araca yüklediğiniz kullanım AWS'e ilgili dataları hızlı bir şekilde atıp, seri bir şekilde aksiyon alınmasını sağlıyor.

AWS Swif, Kotlin, Rust, SDK

AWS API ile irtibat kurmaya yarayan SDK'lar artık Swift, Kotlin ve Rust dillerinde de kullanılabilecek.

AWS re:Post

AWS'e özel bir stackoverflow sözde soru-yanıt platformu. AWS hesabınız ile girip soru sorup cevap alabiliyorsunuz.

AWS re:Invent 2021, Peki Hemen?

Takdir edersiniz ancak her güncellemeyi buradan detaylı paylaşmak mümkün değil. Bütün listeye AWS re:Invent duyuruları sayfasından ulaşabilir, ilgilenirseniz İngilizce olarak, teknik detaylara da yer verdiğimiz gönderimizi de okuyabilirsiniz.

Kısaca bu seneyi özet çıkarmak gerekirse, AWS artık kesintisiz yeni servis duyurmak yerine halihazırda büyümekte olan servislerine önemli güncellemeler getirme ve fiyatları ucuzlatma yolunda ilerliyor. Bağlı bunların yanı sıra, SaaS tarafına yakın son kullanıcı odaklı servisler de çıkarmaya başladı. Finansal tarafta ise çoğu yeni servis ve iş birliği duyuruldu. Fintech özelinde konferanslar sektörel genişlemenin hızlandığının habercisiydi ve aynı izlenimi re:Invent'te de aldık.

AWS re:Invent ülkemizde de epeyce heyecanla karşılandı. Paralelde ülkemizde bahşedilen ödüllerde, Bestcloudfor.me AWS Consulting Partner of the Year,Sufle AWS Rising Star Consulting Partner of the Year,kloiaise AWS Social Impact Partner of the Year ödüllerini aldı. Ekosistem büyürken bulut'a geçiş de hızla sürüyor. Bundan Böyle “şipşak” kelimesi bile tatmin edici kalmıyor olabilir, bulut'a geçiş için birbirleri ile yarışıyorlar. AWS'te bu sene de gördüğümüz gibi bu geçişi özellikle büyük firmalar için kolaylaştırmak için kolları sıvamış durumda. 

Şimdilik bu dek. Daha da pozitif bilgi elde etmek ve teknik içerikler peşine düşüp takip etmek isterseniz, Cloud and Serverless Turkey topluluğumuzu peşine düşüp takip edebilirsiniz. AWS re:Invent 2022'de her şey yolunda giderse baştan Las Vegas'tan aldığım haberleri sizlerle paylaşmak üzere!

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/08/aws-reinvent-2021de-duyurulan-onemli-yenilikler-ve-servisler