Haziran ayında, Webrazzi olarak Facebook ile yeni bir naklen yayın serisine başlamış ve bütün detayları sizlere aktarmıştık. Özet Olarak hatırlatalım; serimizin adı Facebook Tech Talks, konseptimiz ise Hello Future. Bu konseptte geleceğe istikamet vereceğini düşündüğümüz teknolojiler, trendler hakkında konuşuyor ve merak edilen konuların tamamını, birbirinden değerli konuklarımızla birlikte cevaplandırmaya çalışıyoruz.

Bu haftaki yayınımızın başlığı "Connectivity: Bağlantının yeni boyutu, küresel etkisi ve geleceği" idi ve geleceğin temas teknolojileri ve bu teknolojilerin hayatımızı nasıl etkilediği, 5G uygulama ve çalışmalarından örnekler, Türkiye'nin 5G hazırlıkları ve altyapı durumu, Facebook'un EMEA bölgesinde temas konusunda çalışmaları gibi merak edilenleri birbirinden değerli konuklarımızla konuştuk.

https://www.instagram.com/p/CUemsyMgWPg/

Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğünü üstlendiği oturumumuzun konukları Facebook Uluslararası İş Geliştirme ve Operatör İş Birlikleri Başkan Yardımcısı Marc Sommer ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Gemici oldu.

Facebook'un metaverse vizyonu ve 5G 

Arda Kutsal, Marc Sommer'a bağlantı ve 5G konusundaki çabalarını sorduğunda Sommer, EMEA bölgesinin manâlı bir pazar olduğunu söylüyor ve Türkiye'nin de manâlı bir pazar olduğunu söylüyor. Sommer, Facebook'un metaverse çalışmalarından bahsediyor ve geleceğin tabi teknolojilerinin öneminden bahsediyor. Hatırlayacaksınız; Mark Zuckerberg, Temmuz ayında yatırımcılarla yaptığı çevrimiçi bir görüşmede Facebook'u, gerçeğe yakın sanal bir dünya, yani metaverse sunan bir şirkete dönüştürmek istediğini açıklamıştı. Bu açıklamanın akabinde Ray-Ban marka zeki gözlükleri piyasaya sürmeyi planladıklarını ifade eden Zuckerberg'in Facebook'u bir sosyal ağın ötesine taşımak üzere yeni bir yapılanmaya hazırladığı bilgileri paylaşılmıştı. Sommer da Facebook'un bu bölgelerdeki temas metriklerinin kuvvetli olduğunu açıkladı. 

2050'de 9G'den bahsediyor olacağız

Geleceğin tabi teknolojilerine ve bunların hayatımızı nasıl etkileyeceğine dair detaylı bilgileri ise Levent Gemici bizlerle paylaştı. Gemici, 2023'te Türkiye'nin 5G'ye iyice hazırlanmış olacağını, 2050'de ise 9G'den, hatta 10G'den konuşabileceğimizi açıkladı. Gemici, bu hesabı aritmetiksel olarak yaptıklarını ve geçmişten günümüze geçirdiğimiz süreçleri göz önünde bulundurduklarını açıkladı. 2050'ye dek bağlantı daha hızlı ve nitelikli olacak; daha fazla bağlı aygıt hayatımızda bulunacak. Kısaca fiilen bu alanda bir "evrim" gerçekleşecek. 

Levent Gemici, bugün herkesin elinde akıllı telefonların, tabletlerin olduğunu söylüyor. 25 senede kayda değer bir sürat artışı yaşandığının altını çizen Gemici, bunun gelecek hakkında akıl verdiğini belirtiyor. Daha az gecikmeli teknolojilere içten ilerlediğimizi söyleyen Gemici, sürücüsüz araçların da 5-10 sene sonradan olur ya de hayatımızda yer alacağını; mobil oyun dünyasında kaliteli bir temas sağlanacağı için reaksiyon süreleri ufak olan oyuncuların mobil oyun dünyasını geliştireceğini ve bu nedenle mobil oyun sektörünün hacminin de artacağını açıkladı.

Verilere ve hizmetlere tüketici erişimini dijitalleştirme çabası

Facebook'un verilere ve hizmetlere alıcı erişimini dijitalleştirme çabasına değinen Marc Sommer, Facebook'un platformlara adamakıllı dijital bir deneyim sunduğunu söylüyor. Vodafone gibi büyük iş ortaklarıyla çalışmanın öneminden bahseden Sommer, telekom şirketleriyle çalışmanın doğal bir iletişimi de beraberinde getirdiğini belirtiyor. direkt olarak servise iletişim hayatın her alanını kolaylaştırıyor. Çağdaş ve sofistike servisler her türden işletme için de ekstra rahatlık sağlıyor. Bu yüzden Facebook'un meslek ortakları büyük bir tartma talep ediyor. 

Levent Gemici, Vodafone'un 22 ülkede doğrudan doğruya operasyonları olduğunu, 25 milyonun üstünde değişmez konut ve iş yeri müşterisine ile yaklaşık 150 milyon IoT servis kartına hizmet verdiğini açıkladı. Gemici, 22 ülkenin 12'sinde 5G faaliyetlerinin bulunduğunu; Avrupa'nın en büyük 5G şebekesini işlettiğini belirtti ve bunu, sürekli olarak geliştirip iyileştirdiklerinin altını çizdi. 

Vodefone'un 5G yatırımları

Vodafone'un manâlı 5G yatırımları olduğunun da altını çizen Levent Gemici, Dresden'de laboratuvar ortamında yatırım yapıldığını, 5G teknolojilerinin nereye evrileceğine ilişkin buluşlarının olduğunu açıkladı. Bu noktada Vodafone'un kayda değer bir rol oynadığını belirten Gemici, yeni temas kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların da sürdüğünü açıkladı. Her koşulda ortaklıklarla geleceğin yeni nesil bağlantı firması olma misyonu bulunan Vodefone, kapısının meslek ortaklıklarına her daim açık olduğunu beliriyor. böylece Facebook ve öteki global firmalarla yapılan meslek birlikleri de siklet teşkil ediyor.

Türkiye'de 5G

Türkiye'nin 5G hazırlıkları ve altyapıda durumuna dair açıklamalarda bulunan Gemici, Vodafone Grubu'nun heyecanla Türkiye'de 5G lisanslaması yapılmasını beklediğini söyledi, zira şirket bu hizmeti Türkiye'deki herkese arzetmek istiyor. Halk otoriteleriyle meslek birliği içerisinde olduklarının altını çizen Gemici, 5G'nin gereksinimleri yüksek kapasiteli bir altyapıyı gerektirdiğini; Türkiye'nin fiber ağının hızla genişletilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Marc Sommer, bağlantının gelişmesinin teknolojik gelişmeleri hızlandıracağını ve bilhassa Facebook'un metaverse vizyonuna katkıda bulunacağını söyledi. Bu teknolojik gelişmelerin ileride fazla ayrı dünyaların kapılarını açacağını bildiren Sommer, ileride hayatımızın her alanında sanal bir deneyim yaşayabileceğinin de altını çizdi. Kısaca; yeni teknolojilerle aydınlık bir gelecek bizleri bekliyor olacak.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/01/baglantinin-yeni-boyutunu-kuresel-etkisini-ve-gelecegini-tech-talks-ta-konustuk