13 maddelik kılavuz, sosyal ağ fenomenleri kadar yapılan ticari reklam ve uygulamaları düzenlemeyi hedefliyor. Reklamların nasıl yapılması ve nelere uyarı edilmesi gerektiği kılavuzda belirtiliyor. Kurallar, hem influencer (sosyal medyada kesin bir kitle üzerinde etkisi olan kişiler), ayrıca de reklam verenleri etkiliyor. Kurallara uymayanları ne tür bir ceza beklediği az önce bilinmiyor. Söz konusu kılavuzdaki maddelerin bir kısmı ise şöyle; (Kılavuzun tamamı için tıklayınız.)

sosyal medya

-sosyal ağ etkileyicisi yoluyla yapılan reklamların, açık ve anlaşılabilir şekilde açıklama edilmesi ve ayırt edilebilir olması zorunludur. Her türlü iletişim aracında olduğu gibi sosyal medyada da sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaktır.

-Reklam verenden maddi kazanç ve/veya bedava ya da indirimli mal ya da hizmet gibi faydaların sağlandığı paylaşımlarda, sosyal medya etkileyicisi tarafından bu durumun, ticari reklam ilişkisinin gerçekleştiği platforma emrindeki olarak bu Kılavuzun yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve onuncu maddelerinde yer alan ifadelerden en az birisi ile dobra dobra belirtilmesi zorunludur.

-YouTube ve Instagram TV gibi video paylaşım mecralarında yapılan reklamlar ile canlı yayın niteliğinde olan paylaşımlarda, video içinde sürekli olarak veya videonun başlığında ya da tanımlama kısmında veya ilgili reklamın geçeceği bölümün başında tüketicileri “daha pozitif oku” gibi bir alanı tıklamak zorunda bırakmadan yazılmış ve sözlü olarak aşağıda açıklanmış açıklamalardan minimum birine yer verilir:

“Bu video [reklam veren] reklamlarını içermektedir.”

“Bu video, [reklam veren] ile ücretli işbirliğini içermektedir.”

“[Reklam veren]’in destekleri ile.”

“Bu ürünleri [reklam verenden] armağan olarak aldım.”

“Ürünleri bana gönderdiği için reklam verene teşekkür ederim.”

-Instagram, Facebook, Twitter gibi resim ve mesaj paylaşım mecralarında paylaşılan fotoğrafın ve/veya mesajın içinde ya da aşağıda ya da açıklamalarında reklam verene ilişkin isim, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biriyle birlikte aşağı belirtilmiş etiketlerden ya da açıklamalardan en az birine yer verilir:

“#Reklam”

“#Reklam/Tanıtım”

“#Sponsor”

“#İşbirliği”

“#Ortaklık”

“@Reklam veren ile işbirliği”

“@Reklam veren tarafından sağlandı.”

“@Reklam veren göre armağan olarak alındı.”

-Snapchat ve Instagram hikâyeleri gibi içeriğin sadece kısa süreliğine görülebildiği reklamlarda, paylaşım süresince reklam verene ilişkin isim, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi bir etiket mutlaka verilmelidir.

Podcast yoluyla yapılan reklamlarda yayının başında, ortasında ve sonunda, yazılı ve sözlü olarak aşağıda belirli açıklamalardan asgari birine yer verilir:

“Bu podcast, reklam veren hakkında reklam içerir.”

“Bu podcast, reklam veren ile ücretli bir işbirliğinden oluşmaktadır.”

“Reklam veren’in destekleri ile.”

“Ürünleri (podcastimde bahsettiğim) reklam verenden armağan olarak aldım.”

-Bu Rehber hükümleri, 6502 sayılı Kanun hükümlerine ve Yönetmeliğin örtülü reklamlara ilişkin hükümlerine tutarsız şekilde yorumlanamaz ve uygulanamaz.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/sosyal-medya-reklamlarina-bakanliktan-sok-duzenleme
Yorumlar