İTÜ ARI Teknokent'in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek tarafından gerçekleştirilen Big Bang Başlangıç-up Challenge bugün gerçekleşen Demo Day ile mezunlarını verdi. Bu yıl 10. yılını kutlayan Big Bang Start-up Challenge sahnesinde 20 girişimin sunumlarını izleme fırsatı yakaladık.

Etkinlik, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş'ın İTÜ ARI Teknokent ve İTÜ Çekirdek'in önümüzdeki süreçteki hedeflerine değinen başlangıç konuşması ile başladı. Serdar Kuzuloğlu'nun sunuculuğu üstlendiği Big Bang Start-up Challenge'da sunum yapan 20 girişimin yanı sıra 83 girişim de sanal fuaye alanında katılımcılarla buluştu.

Big Bang Başlangıç-up Challenge'da finalist olan ve sahneden sunum yapan 20 girişim şu şekilde:

ParlaPharma: COVID-19 tedavisinde kullanılmak üzere antiviral etkili akciğer hedefli inhalasyon ilaçlar geliştiriyor. Tedavisi olmayan hastalıklara inovatif yaklaşımlarla hastalara şifa sağlayacak ilaçların piyasaya sunulması konusunda faaliyet gösteriyor. Işlem, laboratuvar ortamında teknoloji geliştirilmesinden nihai ürüne değin bütün süreçleri kapsıyor. 

Lugath: Yüksek hacim ve sıklıkta cihaz çevirisi ihtiyacı olan dijital platformlara, aşina en iyi cihaz çevirisi deneyimini 4'te 1'i fiyatla sunabilen proaktif bir SaaS platformdur. Girişim, doğal dil işleme yöntemlerini kullanan suni akıl servisleri doğru MT Engine Benchmarking yaparak endüstri ve dil çiftinde alet çevirisi hizmetini saptama edebiliyor. File-level translation konseptini bütün makine çevirisi sistemleri ile entegre ayla getiriyor. Automated translation memory sayesinde yüzde 75'e varan maliyet avantajı yaratıyor ve tercüme hızını artırıyor.

Swarmnect: Otomotiv, lojistik, sigorta ve haritacılık gibi çoğu sektörün işlem optimizasyonu ve servis kalitesi artırımı için gereksinim duyduğu yol verisini, istenilen bölgelere özel olarak toplar ve geliştirilen suni akıl algoritmaları ile işleyerek layık üretiyor.

Jeli.ai: Yeni tür ses ve konuşmaya dayalı suni akıl desteği ile bütün kanallardan gelen konuşmaları otomatikleştirir, maliyetleri düşürür ve herif mutasyon oranını arttırırken, bu platformu servis olarak sunuyor. 

Esular: Kablosuz ve pilli tam otomatik IoT yapılı akıllı sulandırma sistemi daha aşağı yapısı ile çiftçileri, uygulayıcıları ve üreticileri bir araya getirirken, etkin zeki sulandırma çözümü sunuyor. Kablosuz, pille çalışan vana ve sensörler ile merkez teftiş ünitesinden oluşan ekipman ürünlerine ve bunları mobil ve web başvuru formu ile yöneten yazılım ürünlerine sahip. IoT yapılı sistemimiz ile tarımsal, peyzaj ve özel sulama alanları için algılayıcı destekli etkin, kablosuz, otomak, akıllı sulandırma çözümü sağlıyor. Ürünler pilli ve kablosuz şekilde çalışıyor. Bu sayede pratik montaj ve uygulama imkanını çok uygun maliyetle sağlayarak zeki sulandırma altyapılar hizmeti sunuyor.

Sweephy: Genelleştirilmiş otonom veri arıtma ve düzenleme hizmeti veren bir yazılımdır. Gelebilecek ayrı kaynak ve formattaki verilerin otonom bir şekilde temizlenmesini sağlıyor. Veri kaynağı fark etmeksizin, data bilimcileri manuel işlemlere alt tutmadan (kod yazma, kaide oluşturma) otonom bir şekilde verilerin düzenlenmesini ve analize uygun ışık halkası gelmesini sağlıyor.

Advoard Robotics: Otonom filo robotlar ile otomotiv, e-ticaret ve lojistik sektörlerinde enerjik koşullara yerinde iş birlikçi çözümler üretiyor. Ürettiği robotlar filo halinde hareket ederek çalışanlarla iş birlikçi şekilde siparişler üzerinden gelen ürünleri WMS (Warehouse Management System) ile entegre şekilde ürünlerin adreslerine artan bir şekilde ürünlerin robota yüklenip taşınması ile problemi çözüyor.

Sensiball VR: Sporcuların teknik ve bilişsel yetkinliklerini çözümleme eden, onlara antrenman programları sunan ve VR'da yaptıkları vuruşları hissetmelerini karşılayan giyilebilir haptik teknolojisi içeren bir sanal futbol antrenman platformudur. Sensiball VR, teknik yeteneği çözümleme eder. Kişiye özgü gelişim programı önerir. Platformdaki diğer oyuncularla gelişiminizi mukayese imkanı sunar. 

Beeplant: İnsan ve arı sağlığını koruyan, tek tuşla arı sütü üretimi ve larva transferi karşılayan modüler kovan sistemidir. Teşebbüs, arı sağlığını korurken arıcıların iş yükünü azaltan görünüm işleme ile en sağlıklı larvaların seçilip insan eli değmeden aktarılmasını sağlayan tam otomatik arı sütü üretim makinesi geliştiriyor.

Datasance: IIoT Fog bilişim ve dijital ikiz platformu PoT (Platform of Things) ile yapay zekayı verinin üretildiği noktaya taşımayı mümkün kılar ve modern bilgi odaklı mutasyon senaryolarının hayata geçirilmesini sağlıyor.

İyiEkim Myco: Çevre kirliliğine ve karbon salınımına yol açan petrol bazlı malzemelerin kullanımını azaltmak için mantar misellerini kullanarak doğada kısa sürede ayrıntılarıyla çözünebilen kompozit malzemeleri tasarlayıp, üretiyor.

Surfvis: Üretilen parçaların yüzey anomalilerini yapay akıl modelleriyle tespit edip kusurlu ürünlerin müşteriye gitmesini engelliyor. Otomotiv ve beyaz eşya sektörü ilk olarak edinmek üzere üretimdeki parça yüzeylerinde oluşan beğenilmeyen çizik, göçük, yırtık, delik, çukur gibi anomalileri deflektometri ve derin öğrenme teknikleri ile fazla yüksek hassasiyetle ve hızlı bir şekilde tespit ediyor.

Deepsport: Telefon kamerası karşısında yapılan egzersizlere, yapay zeka ile hemen olan geri bildirimler veren bir mobil fitness uygulamasıdır.

Mantiscope: Kan hastalıklarının ön tanısında kullanılabilen, mikroskopi ve basit paylaşım için buluta ast uygun maliyetli biyolojik numune tarayıcıları taşıyan suni akıl tabanlı bir kan analizi hizmeti sunuyor. Mantiscope reformcu Tıbbi Teşhis cihazları alanında çalışan; bulut, IoT ve yapay zekâ çözümlerini maliyetetkin olarak birleştirerek kullanıcıya çözümler sunan bir yazılım firmasıdır.

Kozalak: Orman yangınlarını büyümeden tespit eden, hava kalitesi ve gürültü ölçümü yapabilen, zehirli ve yanıcı gaz algıladığında yetkilileri uyaran bir IoT sistem çözümüdür.

Steer-By-Wire: Direksiyon ile tekerlek arasındaki bütün boşboğaz mekanik bağlantıları kaldırarak, sensörlerin yanı sıra direksiyona ve direksiyon dişlisine motorlar eklenmesini ve bu nedenle arabaların uçaklarda olduğu gibi sadece dijital veri ile sürülmesini sağlıyor.

Epicrone Technology: Bir inşaatın plandan yıkıma değin yaşam döngüsündeki tüm süreçlerini hakiki zamanlı izlenebilir, raporlanabilir, reel zamanlı veri ile yönetilebilir ışık halkası getiren bir bulut yazılım ve dijital ikiz çözümüdür.

Evodice: Evodice, kutu oyun sektörünün dijitalleşme ihtiyacını yerine getirmek üzere tasarlanan elektronik bir cihazdır. Evodice, oyun yapısını ve geleneğini bozmadan, oyuncunun alışkanlıklarını değiştirmeden piyasadaki tüm kutu oyunlarını tek bir dijital küpün içine toplayabildiği gibi bir mobil başvuru formu ile programlanabilmesi ve özelleştirilebilmesi bir uçtan bir uca kutu oyun tasarımı sürecindeki sınırlamaları da kaldırır, Kompleks yapıda algoritmaların kullanılabilmelerine olanak vermesiyle kutu oyun tasarım sürecini video oyun tasarım sürecine yaklaştırarak, kutu oyun tasarımcılarının düş güçlerini hür bırakabilmelerine imkan verir.

Kidolog.com: Ebeveyn adayları ve ebeveynlere hamilelik öncesi, hamilelik sırası ve ardından çocuk gelişimi ve ilgili alanlarda ihtiyaç duyabilecekleri uzman desteğini sağlayan online danışmanlık platformudur. Kidolog çocuk gelişim uzmanları, psikologlar, emzirme danışmanları, diyetisyenler, ergoterapistler, fizyoterapistler, özel eğitim uzmanları, doulalar ve dil hitabe terapistleri ile erişkin psikologlarından oluşan 200 karakter bir kadro ile online 7/24 canlı uzman desteği sağlıyor.

SekGames: Zeki saatleri hareket algılayan bir kumanda gibi kullanarak, zeki telefonlarla birlikte oynanabilen çapraz platform oyunlar üretiyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/02/big-bang-start-up-challenge-sahnesinde-sunum-yapan-20-girisim