Ülkemizde Covid-19 aşıları nedeniyle adını sıklıkla duyduğumuz BioNTech, Tunus'ta hayata geçirilen, oysa şimdi İngiltere merkezli olarak faaliyetlerine devamlı yapay zeka girişimi InstaDeep'i 562 milyon sterlin karşılığında satın aldı. 

BioNTech, ilaç keşif sürecini iyileştirmek için alet öğreniminden kullanmak istiyor. Şirket, aynı zamanda kansere kadar uyarlanmış kişiselleştirilmiş tedaviler geliştirmeyi de buna dahil ediyor. InstaDeep'in satın alınmasının ardında yatan en önemli niçin bu. BioNTech'in başlangıçta nakit ve açıklanmayan miktarda BioNTech hissesi karışımı olan 362 milyon sterlin ödediği söyleniyor. Şirketin açıklamasına kadar kalan 200 milyon sterlin, InstaDeep'in gelecekte nasıl performans göstereceğine tabi olacak şekilde ödenecek. 

Gerçekte BioNTech ve InstaDeep'in ilişkisi çoktan önceye dayanıyor. BioNTech, bir sene önce InstaDeep'in 100 milyon dolar yatırım aldığı tura katılan yatırımcılardan biriydi. Şirket, o dönemde bütünüyle ne kadar yatırım yaptığını reddetmişti. 

InstaDeep, işletmeler için yapay zeka ürünleri oluşturmak üzere 2014 yılında kuruldu. Merkezi Londra'da olmakla birlikte Paris, Tunus, Lagos, Dubai ve Cape Town'da ofisleri bulunuyor. Takriben 240 çalışanı yer alan InstaDeep, satın alım sonrasında da yapay zeka ve makine öğrenimi hizmetlerini Google ve Nvidia da dahil olmak üzere öteki şirketlere sunmaya devam edecek.

BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin, InstaDeep'in satın alınmasının, dijital dünyanın hızla büyüyen suni akıl yeteneklerini teknolojilerine, araştırmalarına, hap keşiflerine, imal ve bölüştürme süreçlerine dahil etmelerine olanak tanıyacağını söyledi. Amaçlarının BioNTech'i, yapay zekanın işin tüm yönlerine sorunsuz bir şekilde entegre edildiği bir teknoloji şirketi gerçekleştirmek olduğunu da dile getirdi. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/11/biontech-yapay-zeka-girisimi-instadeepi-562-milyon-sterlin-karsiliginda-satin-aldi