Arizona Üniversitesinin Catalina Gökyüzü Araştırması, meteoriti başlangıçta yıldızlar arasında hareket eden bitik bir ışık noktası olarak tespit etti. Peşinde gökbilimciler Avustralya’daki SkyMapper Teleskopu‘yla asteroitin uzayda döndüğünü gözlemlediler. Dünya yolculuğunda, kozmik ışınlar asteroiti sıkıştırdı ve radyoaktif izotoplar oluşturdu. Araştırmacılar, bu izotopları çözümleme ederek 2018 LA’in güneş ışığının takriben yüzde 25’ini yansıttığını belirledi. Ayrıca asteroitin Dünya’ya düşmeden önce adeta 1,5 metre boyutunda sağlam bir kaya olduğunu da tespit ettiler.

2018 LA isimli gök taşına ait parçaların katılmak hatıra.

2018 LA, gökyüzünde tespit edildikten kısa vakit daha sonra atmosferde yanmaya başladı. Ateş topuna dönen meteor, Kalahari Çölü’ne düştü. NASA JPL’nin Yeryüzüne Yakın Ceset Çalışmaları Merkezinden Davide Farnocchia, asteroitin düşüş alanını hesapladı. Düşme alanını doğruladıktan sonra Okavango Araştırma Enstitüsünden Oliver Moses ve Jenniskens, diğer bilim insanlarıyla meteoriti aramaya koyuldu. Gök taşlarını çağırmak için Botswana Milletlerarası Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden ve Botsvana Yerbilim Enstitüsünden araştırmacılar da ekibe dahil oldu. Aramanın beşinci gününde birincil örneği buldular. 18 gram ağırlıkta ve 3 santimetre büyüklükte bir gök taşıydı. Bu gök taşına düştüğü yerden nedeniyle “Motopi Pan” ismini verdiler.

23 milyon yıldır uzayda dolaşıyordu

Arkasından araştırmacılar, uzaydaki ufak asteroit gözlemlerini gök taşlarından toplanan bilgilerle birleştirdi. Bulgular, 2018 LA’in Güneş Sistemimizdeki en büyük ikinci asteroit olan Mars ve Jüpiter arasındaki Vesta’dan geldiğini gösterdi. Vesta, NASA’nın DAWN misyonunun hedefi olduğu için NASA verileri de çalışmaya katkı maddesi sağladı. Çalışmanın önemi, meteoritin Dünya’ya düşmeden önce gözlemlenmesiydi. 2018 LA, Dünya’ya düşmeden önce uzayda saptama edilen ikinci asteroit oldu. İlki, 10 sene önce Sudan’a düşen 2008 TC3 idi.

2018 LA gök taşına ait bir parçanın boyutu.

Finlandiya Helsinki Üniversitesindeki inceleme, Motopi Pan’ın dev asteroit Vesta’dan kaynaklandığı aşina Howardite-Ökrit-Diyojenit (HED) göktaşları grubuna ait olduğunu gösterdi. Çalışma lideri Jenniskens, Sarıçiçek’in de HED kaynaklı olduğunu söyledi. Ekip, Ekim 2018’de Botsvana’da 22 tane daha küçük meteor buldu. Araştırmacılar, asteroit 2018 LA’in içerdiği materyali Howardite olarak sınıflandırdı fakat bir takım parçaları Diyojenitlere ve Ökritlere daha yakın çıktı.

Dünya’ya düşen bütün HED gök taşlarının üçte biri 22 milyon yıl önce fırladı. Analizler, 2018 LA’in de takriben 23 milyon yıldır minik bir nesne olarak uzayda dolaştığını gösterdi. Ilave olarak araştırmacılar, meteoritin atmosfere girmeden önce saatte yaklaşık 60 bin kilometre hızla hareket ettiğini buldu.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/bingol-e-dusen-gok-tasi-na-benziyordu-gizemi-cozuldu
Yorumlar