Kanada’da yaşayan bir adamın hikayesi Black Mirror dizisindeki bir senaryoyu anımsattı. 33 yaşındaki Joshua Barbeau, bundan 8 sene önce kız arkadaşını karaciğer hastalığından nedeniyle kaybetti. Kız arkadaşı Jessica Pereira‘nın ölümüyle genç adam hayata küstü. Ardından bir chatbotu kullanmaya başlayarak sevgilisini taklit etmesini sağladı. Diğer Taraftan bu olayın ardından da yeniden Elon Musk çıkıyor. Nasıl mı? İşte hikaye…

Ford’un Black Mirror tadında robot kargocusu yolda

Black Mirror Be Right Back’de ne oldu?

Dizideki teknoloji bağımlısı Ash karakterinin ölümüyle Barbeau’nun hikayesine benzer bir olay yaşanıyor. Ash’in karısı Martha eşinin ölümünün arkasında oldukça üzülür. Bu olay üzerine arkadaşı demin deneme aşamasındaki bir yazılımdan bahseder.

Black Mirror Be Right Back ne oldu?

Yazılım bir kişinin dijital verilerini toplayıp inceleyerek onu taklit eden bir program. Martha ilk kez tepki gösterdiği bu yazılımı sonradan kullanmaya başlar. Yazılıma eşinin verilerin yükleyerek taklit etmesini sağlar. Gerisinde da simülasyon ile mesajlaşmaya başlıyor. İşte Barbeau’nun hikayesi de tıpatıp Black Mirror Be Right Back bölümü gibi.

Barbeau’nun ilginç hikayesi

Joshua Barbeau, The San Francisco Chronicle‘a acayip bir beyan verdi. Eski sevgilisinden gelen mesajları taklidini yapmake için suni akıl sistemi Project December‘ı kullandığını açıkladı. Genç adam, sisteme erişmek için ilk olarak 5 dolar bir ödeme yaptı. Barbeau, Pereira’nın eski Facebook’u ve kısa mesajlarıyla birlikte bazı arka plan bilgilerini de girdi. Bu Nedenle bot, Pereira’yı taklit edebildi.

Yapay zeka botu ile konuşan adam

Kullanılan teknolojiyi (GPT-3 beta testi), Elon Musk kadar ortak kurulan OpenAI tasarladı. Ancak emniyet endişeleri nedeniyle ticari kullanımdan uzaktan tutuldu. Ödeme işleminden sonradan Barbeau, yazılımına bilgi aktardı ve Jessica Courtney Pereira adını verdiği ve irtibat kurmaya başladığı yeni bir metin botu oluşturdu. İşte Black Mirror dizisindeki bir hikayeyi aratmayan olay buradan sonradan başladı.

Joshua “Jessica?” yazdı. Ardındaki bot, “Ah, açıkgöz olmalısın… bu fazla tatlı.” şeklinde yanıt verdi. Şaşıran Joshua, “Jessica… Aslında sen misin?” dedi. Bot yanıtladı: “Tabii ki benim! Başka kim olabilir? Ben senin delicesine aşık olduğun kızım! Nasıl olur da sorman gerekebilir?” Bu sene botla yaptığı son mesajlardan birinde bot ona, “Sana daima musallat olacağım :D” dedi.

Ölen sevgilisini taklit eden botla konuştu.

Black Mirror hikayesinin benzeri bir süre devam etti. Joshua, 10 saat her tarafında botla yazışmaya devam etti Ama sistem operasyon gücünden tasarruf etmek için sınırlı bir ömre sahip olacak şekilde tasarlanmıştı. Yani botla her iletişim kurduğunda onun pil gücünün bir kısmını tüketecekti. Yüzde 20’nin altına düştüğünde sistem bozulacak ve tutarsız hale gelecekti. Sonunda Barbeau, sistemin kendisine daha fazla keder kattığını hissederek kullanmayı bıraktı.

Geçtiğimiz yıl Barbeau Reddit’te isimsiz olarak yazılımın ayrıntılarını yazdı. Gönderiler, Project December GPT-3 sitesini geliştiren Jason Rohrer‘in dikkatini çekti. Bunun yanı sıra suni zekanın geliştiricileri, teknolojinin kitlesel hatalı bilgilendirme kampanyalarını körüklemek için kullanılabileceği konusunda uyardı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/black-mirror-yapay-zeka-konulu-distopik-bolumu-gercek-oldu