2018 yılında Gökhan Önal tarafından hayata geçirilen LPS Bilişim bünyesinde geliştirilen LpsChain, blockchain tabanlı data yönetimi, transferi ve depolama hizmeti sunuyor. 

Mahsul geçtiğimiz mart ayında ticarileşerek lokal ve global pazarda kullanıcılara sunuldu. LpsChain, blockchain teknolojisi ile dosyaları parçalara ayırarak çift kriptolama uygulayan yeni bir şifreleme modeline sahip. Verileri öbür boyutlarda parçalama ve veriyi istediği lokasyonda tutma gibi fonksiyonları olan bu teknoloji, istek edildiği takdirde verinin yalnızca Türkiye'de kalmasını sağlıyor.

LpsChain ürününün ticarileşmesi LPS Bilişim'in 2018 yılındaki kuruluşunun ardındaki yaklaşık 3 yıla yakın süre aldı. 2020 yılı mayıs ayında ürünün beta sürümü piyasaya çıktı; Mart 2021 itibarıyla da iyice ticarileşerek lokal ve global pazara açıldı. Faaliyetlerine İstanbul ve Londra'da yer alan ofislerinde devamlı şirket, şimdiye kadar iki kurumsal firmaya satmak yaptı ve 30 kurumsal firmaya bedava test verdi.

8 şahsiyet ekibini 15 kişilik bir takım haline getiren LPS Bilişim, milletlerarası arenada data depolama ve transferi hizmeti sunan bütün çözümlerin kendilerinin rakibi olduğunu belirtiyor. Gökhan Önal, LpsChain'de en yüksek seviyede emniyet için dosyaların parçalara ayrılarak şifrelendiğini, çift kriptolama uygulandığını, yeni bir şifreleme modeli olan LpsKey anahtarının kullanıldığını söylüyor. Verileri sınırsız kapasite ve sürede saklayıp aktarabilmek de muhtemel.

LpsChain, verileri küçük asimetrik parçalara ayırarak ve bu parçaları süre bazlı olarak farklı şifreleyerek güvenliği azami ayla getiriyor. Bulut sisteminde başlıca tehlike sunuculara siber korsanların ulaşması. Asimetrik parçalara ayrılan verilerin öbür lokasyonlarda tutulduğu bulut sistemlerinde, bu korsanlar verilerin yüzde 99,99'unu bile ele geçirse verinin içeriğine ulaşamıyor. LpsChain sisteminde bulunan yüzlerce dummy düğüm (kukla düğüm) baştan sona güvenlik seviyesi daha da artıyor ve verilerin bulut sisteminde tehlikesiz bir şekilde saklanması sağlanıyor.

Bloklarda veriyi tutan ve ölçeklenebilir yapısı ile LpsChain teknolojisi, ticaret, finans, sigorta gibi sektörlerin yanı sıra bilgi gizliliğinin önem arz ettiği halk kurumları, savunma, eğitim, afiyet, inşaat, Ar-Ge, miktar zinciri, gümrük işlemleri, finansman gibi bütün sektörlerde rahatlıkla kullanılabiliyor.

Gelir modeli: Bireysel ve kurumsal üyelikler

Bugüne değin herhangi bir yatırım almayan şirketin gelir modeli ise kişisel ve kurumsal üyelik biçiminde. Bireysel kullanıcılar internet sayfasında yer alan kendilerine yerinde olan üyelik paketini alarak ürünü kullanabiliyor. Kurumsal üyeliklerlerde ise firmalar aracısız LpsChain'i kullanabiliyor veya mahsul lisansı alarak sistemi kendi sunucularına entegre edebiliyorlar.

10 öbür ülkede satmak ofisleri açmayı planlıyor

Şirket, geçtiğimiz sene başlattığı milletlerarası pazara açılma çalışmaları sonucunda Birleşik Krallık Dış Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen “Global Entrepreneurship Programı”na kabul edildi. Geçtiğimiz yıl açtıkları Londra ofisinin arkasından 2022 yıl sonuna kadar bilhassa Almanya, Amerika, Fas, Endonezya, Kanada ve Nijerya öncelikle edinmek üzere 10 ayrı ülkede satmak ofisleri açmayı ve toplamda 500 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Şirket ilerleyen dönemde büyük bilgi, suni akıl gibi alanlarda da yatırımlar yapmayı planlıyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/15/blockchain-tabanli-veri-yonetimi-transferi-ve-depolama-hizmeti-sunan-urun-lpschain