Sanat yatırımlarında blockchain teknolojisi kullanarak kullanıcının dilediği miktarda yatırım yapabilmesini sağlayan yerli teşebbüs Artiox, kısa sürede şirket değerini 3 katına yükselterek yeni yatırım aldı. Geçtiğimiz nisan ayında 7 milyon TL değer biçme üzerinden Alesta ve Sertaç Özinal'den yatırım bölge Artiox, bu kere İdeal Finansal Teknolojiler'den 2,5 milyon dolar değerleme üzerinden yeni bir yatırım aldı. Bu yeni değer biçme üzerinden Alesta ve Sertaç Özinal da devam yatırımında bulundular.

Tuncay Dakdevir ve Cemal Doğan göre Haziran 2019'da Ankara'da kurulan Artiox, sanat yatırımlarında kıymetli sanat eserlerine yatırım yaparken gereken yüksek giriş sermayesi bariyerini ortadan kaldırarak, ufak yatırımcıların da sanat yatırımı yapabilmesine olanak sağlıyor. Böylece hem sanat yatırımlarını daha demokratik ışık halkası getirmeyi hedefliyor hem de bu marketin daha değişken olmasını sağlıyor. Dünyada takvim 65 milyar dolar üzerinde olan sanat market hacminin bu modelle katlanarak artması ve sanat yatırımlarına ulaşımın daha demokratik ışık halkası gelmesi bekleniyor. Yeni katılımcılarla artan markette, sanatçılar için de yeni fırsatların ortaya çıkacağı düşünülüyor.

Artiox'ta listelenen sanat eserlerinin hepsi eksper tasdikli, sigortalı ve her esere özel bir token bulunuyor. Böylece kullanıcılar tek bir sanat eserine yüklü miktarda fon bozmak yerine göstermek istedikleri fonlarını değişik eserlerle değerlendirerek kendilerine bir portföy oluşturabiliyorlar ve 7/24 aktif olan platform tamamen portföylerinin anlık değerlerini gözlemleyebiliyorlar. Dahası kullanıcılar geleneksel modellere kadar sanat yatırımlarını daha etkin yönetebiliyorken bununla beraber fazla daha düşük komisyon oranlarıyla işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Girişimin kazanç modeli ise eserler listelenirken koleksiyoner göre talep edilen bir listeleme komisyonu ve kullanıcıların gerçekleştirdikleri her işlemden alını yüzde 0.5'lik alım-satım komisyonu.

Artiox'un kurucu ortaklarından Tuncay Dakdevir, yapılan yeni yatırımlarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle süratli bir şekilde ve daha artı değerlenerek yeni bir yatırım aldığımız için çok mutluyuz. Artiox, sanat, teknoloji ve finans alanlarını içinde bulunduran ayrıntılı bir proje. Haliyle zorlama bir meslek yaptığımızı betimlemek isterim. Böyle bir durumda, finans alanında faaliyet belirten ve kendini kanıtlamış kurumsal bir yatırımcı olan İdeal Parasal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş. kadar kıymetli görülmek ve heyecanımıza iki taraflı olmaları bizleri keza mutlu ediyor. Kullanıcı tarafında en önemli önceliğimiz kuvvetli bir güven ilişkisi olduğundan, kurumsal yatırımcıların Artiox'a dahil olması bu ilişkiyi daha da yukarıya taşıyacağına inanıyoruz. Önümüzdeki süreçte ise ekibimizi genişleteceğiz ve platformumuzda listelenen eser sayısını çabucak artırarak kullanıcılarımıza porföylerini oluştururken daha fazla alternatif sunacağız."

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/21/blockchain-teknolojisi-ile-sanat-yatirimlarini-odagina-alan-yerli-girisim-artiox-2-5-milyon-dolar-degerleme-uzerinden-yatirim-aldi