Hava taksi başka bir deyişle (electric vertical takeoff and landing) eVTOL sektöründe manâlı bir gelişme yaşandı. Bugün edindiğimiz bilgilere göre elektrikli hava taksi girişimi Wisk Aero, 450 milyon dolar yatırım aldı. Şirket, aldığı yatırımı imal ve iş gücünü takviye etmek için kullanacak. 

Şirket, 2019 yılında Boeing ile Google'ın kurucu ortağı Larry Page tarafından finanse edilen hava taksi şirketi Kitty Hawk arasındaki iki taraflı teşebbüs olarak kuruldu. Önümüzdeki beş yıl içinde dünya çapında 20 ülkede etkinlik göstermeyi hedefliyor. Bu süre içinde yılda 14 milyon uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. 

ABD merkezli şirketin hedefi bir hayal olarak tanımlanıyor. Çünkü henüz bu alandaki yönetmelik çalışmaları bitmedi. Yani bu alanda çalışan hiçbir şirketin insan veya ticari mülk taşıma lisansı yok. Ama bütün bunlara karşın uzmanların tahminlerine kadar hava taksi pazarı 2035 yılına değin 150 milyar dolarlık bir sektör haline gelecek. Ayrıca şirket, Yeni Zelanda hükümetiyle anlaştığını duyurdu. Wisk Aero, elektrikli otonom uçağı Cora'yı kullanarak ülkede hava taksi denemesi yapacak. 

Elektrikli otomobillerin başlattığı çevreci gezi alternatifleri için ilk adımlarından biri 2017'de elektrikli hava taksi girişimi Lilium göre atıldı. 2017'nin Nisan ayında şirketin 'elektrikli hava taksi' birincil insansız testini başarıyla tamamladığını yazmıştık. Geçen günlerde Lilium Jet için pil üreticisi ABB ile bir araya gelerek pil üretme konusunda ortaklaşma kararı aldığı haberi gündeme gelmişti. ABB MegaWatt hızlı sorumluluk altyapısı, bataryaların sadece 30 dakikada tamamen çok miktar edebilme imkanı sağlayacağı konuşulmuştu. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/24/elektrikli-hava-taksi-girisimi-wisk-aero-450-milyon-dolar-yatirim-aldi