• Boeing NeXt programı, şehir içi hava ulaşım teknolojisini geliştirmek ve güvenliğini artırmak için prototip üzerinde testler gerçekleştiriyor. 
  • Dikey iniş kalkış yapabilen elektrikli araç, 81 km menzile kadar ulaşabiliyor.

Dikey iniş kalkış yapabilen elektrikli hava araçlarını (eVTOL) tasarlamak ve geliştirmek üzere Boeing’in yan kuruluşu Aurora Flight Science ile birlikte çalışan ve şirketin şehir içi hava ulaşımı faaliyetlerini yürüten Boeing NeXt, talep gören otonom hava taşımacılığının emniyet ve güvenilirliğini yükseltmek üzere testlerine devam edecek.

Yolcu hava aracı (PAV) prototipinin otonom fonksiyonları ve yer kontrol sistemlerini test etmek üzere, kalkış, havada kalış ve iniş aşamalarının denendiği kontrollü bir uçuş gerçekleştirildi. Gelecekte ileri ve kanatlı uçuşların yanı sıra dikey ve ileri uçuş modları arasındaki geçiş evresi test edilecek. Yüksek hızlı dikey iniş kalkış yapabilen her türlü hava aracındaki (VTOL) bu geçiş evresi mühendisleri en çok zorlayan teknik aşama. 

Boeing Teknoloji Direktörü Greg Hyslop, “Bir yıl içerisinde kavramsal tasarımdan, uçan bir prototip üretme aşamasına geldik. Havacılığı dünyanın en güvenli ve en verimli taşımacılık yolu haline getirmede Boeing’in inovasyon ve uzmanlığı son derece önemli. Güvenli, yenilikçi ve sorumlu bir yaklaşımla, yeni çözümler getirmeye devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu. 

Elektrikli itme sistemiyle çalışan yolcu hava aracı (PAV) prototipi, kalkıştan inişe tamamen pilotsuz uçuş gerçekleştirmek ve 81 km menzile kadar ulaşmak üzere tasarlandı. 9,14 m uzunluğunda ve 8,53 m genişliğinde olan hava aracının geliştirilmiş gövdesi, itme ve kanat sistemlerini birleştirerek etkin bir şekilde havada durmayı ve ileri uçuşu sağlıyor. 

Aurora Flight Sciences Başkanı ve CEO’su John Langford, “Otonom olması sebebiyle bu bir devrim niteliğindedir. Standartlara uygun otonom araçlar, sessiz, temiz ve güvenli bir şehir içi hava ulaşımını mümkün hale getirecek.” dedi.

Test uçuşu, Boeing NeXt için dönüm noktası olma özelliği taşıyor. Düzenleyici kuruluşlar ve sanayi ortakları arasındaki iş bölümü, yeni bir yolculuk ekosisteminin sorumlu uygulanmasına öncülük ederken, pilotlu ve pilotsuz hava araçlarının birlikte var olacağı bir geleceği mümkün kılıyor. Boeing NeXt’in portföyünde, yolcu hava araçlarına ek olarak, 227 kg’a kadar yük taşıyabilen insansız elektrikli kargo hava aracı (CAV) ve diğer kentsel, bölgesel ve küresel ölçekte taşımacılık platformları da yer alıyor. Kargo hava aracının ilk kapalı mekân uçuşu geçen yıl gerçekleştirilirken, dış mekân test uçuşları 2019 yılı içerisinde gerçekleştirilecek. 

Boeing NeXt Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Steve Nordlund, “Havacılık endüstrisi doğduğunda Boeing oradaydı. Ve ikinci yüzyılımızda, şehir içi hava ulaşım pazarının potansiyelini ortaya çıkaracağız. Hava araçları üretiminden hava sahası entegrasyonuna, dünyanın tüm şehir ve bölgelerinde güvenli ve stressiz hareketliliğin geleceğine öncülük edeceğiz.”

Boeing Hakkında
Dünyanın önde gelen havacılık ve uzay şirketi olan Boeing, ticari ve askeri uçak üretimi birlikte değerlendirildiğinde dünyanın en büyük uçak üreticisidir. Boeing, ayrıca helikopter, elektronik ve savunma sistemleri, füzeler, uydular, fırlatma araçları ve ileri bilgi ve muhabere sistemleri tasarlamakta ve üretmektedir. NASA’nın ana servis sağlayıcılarından biri olarak Boeing, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ana yüklenicisidir. Şirket, aynı zamanda birçok askeri ve ticari havayolu destek hizmeti de sunmaktadır. Boeing, 150 ülkedeki müşterisine ürün ve destek hizmeti sağlamakta olup, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük ihracatçılarından biridir.