İlk olarak 2018 yılında SAST (Security and Safety Things) ismiyle belli Bosch'un suni akıl destekli kameralar için yazılım girişimi, 2020 yılında ilk uygulamasını yayınlayarak Azena ismini aldı. Azena, kullanıcılara sunduğu hizmetleri sonlandırarak yalnızca Bosch'un projelerine takviye vermeye odaklanacak. 

Azena'nın yaptığı açıklamaya kadar, Azena'nın tüm platform bileşenleri şu lahza için operasyonlarına devam edecek. Şirket, hizmetin sonlandırılmasına dair bir geçiş planı üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Laf konusu geçiş zarfında Azena yazılımı kullanan ürünler için bakım ve yardım hizmetleri de değerlendirilecek. 

Azena'nın sitesinde yer alan bilgilere kadar, platform 6 kamera üreticisini destekleyen 100 uygulamaya sahip. 230'dan pozitif entegratör şirket ile çalışıyor. Azena'nın kapatılmasında, Şubat ayında gündeme gelen başvuru formu mağazasının moderasyon eksikliği de rol oynamış olabilir. 

Dilekçe mağazasında bulunan uygulamaların etik ve yasallığın denetlenmesine dair sorumluluğu geliştiricilere ve kullanıcılara bırakan Azena, böylece önemli anlamda eleştirildi. Bu eleştiriler dahilinde, Azena'da bulunan uygulamaların bazılarının silahları tespit etme ve insan davranışlarını analiz etme özelliklerine sahip olduğu öne sürüldü. 

Bu konunun gündeme gelmesiyle birlikte Azena, platform destekli kameraların hangi amaçla kullanıldığını doğrulayamayacağını açıkladı. aynı zamanda şirket, platfromda çalışan geliştiricilerin, Birleşmiş Milletler göre kesin ahlak iş standartlarına uygunluk taahüdünde bulunması gerektiğini vurguladı. 

Bu eleştirilerin ve moderasyon eksikliğinin kapatılma kararında ne değin rol oynadığı ise kesinkes bilinmiyor. Bütün bu gelişmelerle birlikte Bosch'un Azena özelinde pazarda beklediğini bulamadığını bildirmek olası. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/12/07/bosch-yapay-zeka-destekli-kameralar-icin-uygulama-magazasi-azena-yi-kapatiyor