Brezilya Sağlık Durumu Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, Mart ayında 66 bin 573 kişi koronavirüsten öldü. Bu, son haftalarda ölümlerdeki keskin artışın altını çiziyor. 212 milyon nüfuslu ülkenin pandemideki ölü sayısı Perşembe günü 400 bini aştı. bununla birlikte, 100 bin kişi başına 189 vefat oranıyla ülke, en yüksek vefat oranlarından birine sahip.

Ülkede pandeminin başından beri koronavirüs dalgalanmaları çoğu kez oluyor. (Fotoğraf: AP)

Ülke daha artı aşı olmak için çabalıyor. Senato ise, Başkan Jair Bolsonaro hükümetinin krizi şiddetlendirip şiddetlendirmediğini araştırıyor. Uzmanlar yeni dalganın zirvesinin geçmiş gibi göründüğünü söylese de, hastaneler birçok alanda çöküşün eşiğine geldi.

Brezilya varyantı dalgalanmayı artırdı

Brezilya’da ortaya meydana çıkan mutant virüs de son dalgalanmayı artırdı. COVID-19 Brezilya varyantı (P1), Aralık ayında Amazon yağmur ormanı şehri Manaus‘ta ya da çevresinde ortaya çıktı. Arkasından az daha 40 ülkeye bulaştı. Bilim insanları, P1 varyantın iki kat daha fazla bulaşıcı olduğuna dair kanıtları ileri sürüyor. Araştırmacılar, P1 varyantının antikorlardan da kaçtığını söyledi. Bu yüzden, COVID-19’un diğer suşlarını atlatanlara veya aşı olanlara kolaylıkla bulaşabileceğini düşünüyorlar.

Brezilya, en yüksek olgu sayısında ise ABD ve Hindistan’dan daha sonra geliyor.

Brezilya’da yaklaşık 29 milyon birey COVID-19 aşı dozunun ilkini aldı. Yaklaşık 13 milyon kişi ise her iki dozu da oldu. Oysa ülkedeki çoğu şehir, TV Globo’ya kadar kıtlık nedeniyle ikinci dozları askıya aldı. Bolsonaro, virüsü ihtilaflı bir şekilde küçümsemiş ve teftiş altına almak için tam kapanma yöntemlerine karşı çıkmıştı. Bir De bazı aşı tekliflerini de reddetmişti.  Hükümetin aldığı yanlış kararlar ülkeyi bir çıkmaz sokağa sürükledi.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/brezilya-covid-19-olumlerinde-yeni-rekor-kirdi
Yorumlar