WhatsApp'ın mahremiyet sözleşmesini güncellemesinin peşinde, pek fazla kişinin farklı Telegram, Signal ve BİP gibi mesajlaşma uygulamalarına geçiş yaptığını paylaşmıştık. Bugün WhatsApp yayınladığı bir ilan ile güncellemenin amacı, Facebook'un WhatsApp mesajlarına erişimi ve güncellemenin Türkiye'deki kullanıcıları nasıl etkilediği sorularına cevap verdi.  

Ancak bu açıklama devlet kurumları için tatmin edici olmamış olabilir. Zira konuya yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilye tarafından BTK, Dijital Değişim Ofisi ve ilgili birçok halk kurumunun acil olarak WhatsApp konusunu değer biçmek üzere toplantı yapmaya ziyafet ettiğini bildirdi.

Bu hafta içerisinde yapılması planlan buluşma sonrası hangi kararların geleceğini ise birlikte göreceğiz.

WhatsApp ne istiyor?

WhatsApp'ın 8 Şubat'ta yayına alacağı mahremiyet politikası WhatsApp kullanıcı verilerinin, Facebook ile paylaşılmasını kapsıyordu. Bu güncelleme ile kullanıcılar, Facebook Pay gibi Facebook servislerini WhatsApp'ta kullanabilecek. Bununla Birlikte Facebook ekosisteminden reklam ve tanıtım içerikleri de WhatsApp'ta gösterilmeye başlayacaktı. 4 Ocak'ta güncellenen Gizlilik İlkeleri'nin tamamını WhatsApp yardım merkezinden inceleyebilirsiniz. 

Bu gizlilik politikayı kabul etmeyen kullanıcılar ise WhatsApp'ı 8 Şubat 2021'den itibaren kullanamayacaktı. Bu yükümlülük Türkiye'deki kullanıcı tabanını rahatsız etti ve kullanıcılar bambaşka uygulamalara geçiş yapmaya karar verdi.  

Bu karar neticesinde başvuru mağazasında ilk sıraya yerleşen Telegram'ı, Signal ve BİP peşine düşüp takip etti. Signal Elon Musk'ın tavsiyesinin arkasında 2 gün içinde 100 bin, BiP ise 24 saatte 1 milyondan pozitif indirme aldı. 

WhatsApp açıklaması

Facebook'un WhatsApp mesajlarına erişimi değil." açıklamasında bulundu. Şirket, "Üçüncü şahıslar, WhatsApp ya da Facebook bile, bu içerikleri göremez."dedi. 

Açıklamada güncelleme ile işletmelerin WhatsApp'ın başlıca şirketi Facebook üzerinden tehlikesiz hosting hizmeti alma seçeneğine kavuşacağı belirtildi. Şirket, insanların dilekçe üzerinden alışveriş yapmalarını ve işletmelerden takviye almalarını kolaylaştırmak istediğini ifade etti. Paylaşılan metne kadar, güncelleme WhatsApp'ın Facebook ile bilgi paylaşımını değiştirmeyecek. 

Rekabet Kurulu, WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu

Hem Rekabet Kurulu Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattı ve WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu.

Rekabet kurulu paylaştığı tanımlama ile Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti nedeniyle resen soruşturma açıldığını duyurdu. Rekabet Kurulu, bu haliyle güncellemenin, daha artı verinin Facebook kadar toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını içermekte olduğunu belirtti. 

Rekabet Kurulu'nun 11.01.2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla, WhatsApp kullanıcılarına getirilen bilgi paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC (tümü birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açılmıştır.

Bilindiği üzere, son günlerde, WhatsApp kullanıcılarına, WhatsApp başvuru formu koşullarının ve mahremiyet ilkesinin güncelleneceğine ilişkin bilgilendirme üretilmiş, söz konusu bilgilendirmede kullanıcıların WhatsApp'ı kullanmaya devam edebilmeleri için WhatsApp verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına tasdik vermeleri gerektiği, somurtkan halde 8 Şubat 2021'den itibaren WhatsApp'ı kullanamayacakları belirtilmiştir. Bu haliyle güncelleme, daha artı verinin Facebook kadar toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını içermektedir.

Alınan kararda keza söz konusu uygulamalarının soruşturma sonucunda alınacak nihai karara dek ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimalini haiz olduğundan 4054 sayılı Kanun'un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınması ve bu kapsamda Facebook'un Türkiye'de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına karşın getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen bütün kullanıcılara Facebook'un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Konu hakkında veri almaya devam ettikçe haberimizi güncelleyeceğiz. 

Kaynak: webrazzi.com