E-ticaret sitesinin indirimler ile kampanyalı satışlar planladığı ve tüketicilerin büyük bir sabırsızlıkla beklediği Black Friday (Efsane Cuma) indirimleri bu hafta başında sonlandı. Şirketler, ağır ağır bu dönemde yapılan e-ticaret alışveriş oranlarını açıklamaya başladı. Perakende ve alıcı ürünleri firmalarına kurumsal dijital ticaret çözümleri sunan Inveon da bunlardan biri. Şirketin CEO'su Yomi Kastro, bu yıl e-ticaret işlem hacminin 200 milyar lira olacağı tahmin ediyor. Bu rakamın da takriben yüzde 15'inin yani 30 milyar lirasının Kasım ayında yapılan kampanyalarda elde edilen satışlardan geleceğini düşünüyor. 

Black Friday'in bu sene, Çin'de e-ticaret sektörünün gelişmesiyle tüm dünyada yaygınlaşan bir indirim günü 11.11'e yakın hacim yaptığını söylüyor ve ekliyor: "Geçen yıla kıyasla yüzde 105 civarında bir çoğalma var."

Sepet ortalaması 412 lira, ama...

Bu Türkiye e-ticaret pazarında birincil defa olan bir şey olduğunu belirten Kastro, "Bu yüzden Kasım ayını çift hörgüçlü bir deveye benzetiyorum" diye konuşuyor. Inveon'da Black Friday döneminde, müşterilerimizde sepet ortalamasının 412 lira ve bu rakamın Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyleyen Yomi Kastro sözlerine şöyle devam ediyor:

"Inveon'da "sürdürülebilir e-ticaret ekonomisine" inanıyoruz. böylece, ciddi zararları göze alma pahasına yapılan e-ticaret ciroları yerine, keza tüketiciye layık katan, ayrıca de markaya sürdürülebilir bir iş modeli yaratan e-ticaret yöntem ve yaklaşımlarını öneriyoruz. Bunun doğal çıktısı olarak, dijital pazarlama bütçeleri daha optimize kullanılıyor ve sepet ortalamaları artıyor. GrowthLab ekibimizin yönettiği markalarda, özellikle sepet miktarını artıran teklifler kurgulanıyor. Bu sayede, lojistik ve dijital pazarlamanın yüzdesel olarak payını aşağıya çekebiliyoruz. Inveon'un çalıştığı markaların segmentinin, sepet ortalaması açısından farklılaşabildiğini düşünüyoruz."

Sepette bırakılan ürünlerin hacminde yükselme var

En fazla alışveriş yapan il İstanbul... Kastro, "İstanbul, diğer şehirlere kadar e-ticaret sektörünü domine ediyor. Kategoriden kategoriye değişse de böyle bir gerçek var" diye konuşuyor. Bir acayip nokta ise bu sene geçen yıla kadar sepette bırakılan ürünlerin hacminde çoğalma var.  Bu dönemde salgının da etkisiyle maske ve vitaminlerin satışı arttı. Fakat kategorik olarak; giyim, pabuç ve online kurslara talep çoğaldı. 

Bu yıl Nisan ve Mayıs aylarına ait veriler şaşırtıyor

Yomi Kastro, Black Friday'in verilerinden ziyade Nisan ve Mayıs ayına ait verilerin kendisini şaşırttığını belirtiyor ve bunu şöyle açıklıyor: "İnsanlar salgın önlemleri dahilinde dışarı çıkamazken kundura kategorisinde yapılan alışveriş... Mayıs ayı yani karantinadaki e-ticaret trafiği Kasım ayından daha yüksek... Ama kampanyalar nedeniyle bunun satışa dönme oranı Kasım ayında büyük."

Kastro, Birleşik Milletler Ticaret ve Yeniden Yapılanma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret Odasının (NetComm Suisse) birlikte hazırladığı rapordan örnekler verdi. Raporda yer alan 9 ülke arasında yer alan Türkiye ve Çin'de e-ticaretteki artışın devam edeceğini belirtiyor ve ekliyor: "Türkiye'de şu anki hacim artışının asgari yüzde 60'ı devam edecek." 

Kaynak: webrazzi.com