Dört ODTÜ'lü genç Umutcan Duman, Berkay Akçora, Mert Barutçu, Mehmet Pancaroğlu 2015'te Evreka'yı kurduklarında yaptıkları işi atık birleştirme işini akıllı ülkü getirmek olarak tanımlıyorlardı. Umutcan Duman, geçen yıl Webrazzi'ye verdiği röportajda; pandemi sürecinde atık yönetimi sektöründe oluşan kriz durumunun yönetilmesinde destekleyici rol oynayabileceğini düşündüğünü aktarmıştı. Beklendiği gibi oldu. Aradan geçen bir yıl geçti. Şirket, krizi fırsata çevirdi.

Evreka toplamda 200 milyon kilometre mesafe kaydetti. Atık yönetimi için 500 milyon dakika çalıştı. Geliştirdiği çözümler üzerinden bu yıl içerisinde 25 milyon ton atığı yönetti. Çalışan sayısını 50'ye çıkardı. 40 öbür ülkede faaliyete başladı. Özetle şirket, ürün kabiliyetini genişleterek ekibini büyüttü. Gerisinde farklı pazarlarda etkinlik göstermeye başladı.  

90 şirketle çalışıyor

"Pandemiden önce yani geçen yılın başı bizim için yükselişe geçmeyi beklediğimiz bir zamandı" diye konuşan Umutcan Duman, "Ürün ve pazar penetrasyonu hazırdı. Bu yüzden planlarımızda bir terslik yaşamadan devam ettik. Pandemi döneminde birçok sektör aşağıya dürüst bu vesileyle bizimki olduğu yerden bir tık daha yükseldi" diyerek yukarıdaki tablonun nasıl oluştuğunu anlatıyor. 

Pandemi döneminde eve kapanan millet, özellikle evsel atık miktarında yükselme oldu. Durmaz bunu sıhhat kaygısı nedeniyle tek kullanımlık ürünlere olan talep fazlalaşmasına bağlıyor ve konuyla ilgili yorum yapmaya şöyle devam ediyor:

Bu yüzden mevcut atık yönetim planı bunu karşılamaya yetmedi. Bizim çözümlere olan ihtiyaç o yüzden arttı. Enerjik olaylara hızlı cevap verebilme kabiliyetimizden ötürü. Çünkü biz uçtan uca atığın oluştuğu yerden toplanma operasyonuna oluşabilecek jurnal ve anlık durumlara cevap verebilme kapasitesine sahip. Evvelden bu mevzunun bir alanına bakarken şu anda atık tiplerinin bütün hayat döngülerini yönetebilecek ışık halkası gelen bir ürün ailesine sahibiz. Dolayısıyla talep arttı. 

Bu sene yaptığımız bir buluş daha var. Atığın şimdiye kadar toplanma kısmına bakıyorduk. Lakin artık yönetimi dediğimiz şey ikiye bölünüyor. İkincisi atığın işlenmesi kısmı. Bunu da portföye ekledik. Bu noktayı da çözmeye başladık. Dolayısıyla biz bir atığı doğduğu yerden en son işlendiği yere değin tüm evrelerin yönetildiği bir hale geldik. Atık yönetiminde şirketlerinin hangi tür atığı yönettiğini sorup ona kadar ürün portföyü oluşturuyoruz.

Şirket, yüzde 80 yurt dışına çalışır duruma geldi. Kanada'dan Singapur, Norveç'ten Güney Afrika'ya atık tipinden egemen operasyonlar bizim sistemlerimiz tarafından yönetiliyor. Singapur'un bütün elektronik atığını yönetiyor. Para karşılığında evden, ofisten veya AVM'den topladığı atıkları ayrıştırıyor. Singapur Milli Çevre Ajansı'na raporlanmasını sağlıyor. 

Fakat şirketin şu lahza üzerine yoğunlaştığı bölge elektronik atık. Umutcan Durman bunun fiilen pandemiden bağımsız, teknolojinin gelişmesiyle ortaya meydana çıkan bir durum olduğunu belirtiyor. Bir bireyin ömrü her tarafında 200 tane elektronik atık ürettiğini belirtiyor ve bunun da takriben bir tona eşit olduğunu söylüyor. Şirketin ilk kurulduğu yıllarda müşterilerin sadece belediyeler olduğunu düşündüklerini belirtiyor. Lakin sonradan bunun yanıltıcı olduğunu gördüklerini kaydediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Daha Sonra atığın yüzde 25'lik porsiyonunu belediye atıklarının oluşturduğunu gördük. Belediyelerde bu işi zaten dıştan yaptırıyorlarmış. Bunu yolda öğrendik. Bugün baktığımızda müşterilerimizin sadece yüzde 10'u belediyelerden oluşuyor. Bu da yalnızca Türkiye'de... Diğer ülkelerde bu iş en ince ayrıntısına kadar özel sektör göre yönetiliyor. Biz gerçekte global olarak özel sektörle çalışıyoruz." Toplamda 90 şirketle çalışan şirketin esas merkezi Ankara'da yer alıyor. Evreka bu yılın sonunda ise Hollanda'ya açılacak.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/07/bu-yilin-sonunda-hollanda-ya-acilacak-evreka-nin-one-cikan-rakamlari