Las Vegas'ta gerçekleşen CES 2022'de Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ile birlikte şirketin gelecek planlarını konuştuğumuzu geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık. Bugün ise açıklamalarda bulunan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, ayrıca şirketin sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmaları hem de Atmosware gibi öne meydana çıkan çalışmaları ile ilgili kayda değer teferruat paylaştı.

Turkcell göre son dönemde karşımıza meydana çıkan çalışmalara baktığımızda ise karşımıza Robot El ve Atmosware çözümlerinin çıktığını görüyoruz. Turkcell'in sürdürülebilirliği yalnızca çevresel bazda değerlendirmediğini, sosyal, çevresel ve ekonomik alanda teknolojisiyle artı layık yaratma misyonuyla çalıştığını bildiren Aksu, bunun en hoş örneklerinden birinin de Robot El projesi olduğunu aktardı.

Turkcell olarak, Robotel Derneği ile meslek birliği yaparak, parmak ve el deformasyonu sebebiyle proteze ulaşamayan ya da kullanamayanlara takviye vermek istediklerini bildiren Aksu, hem 120 el için çalışmalar başladıklarını hem de Dernek ile birlikte Zeka Gücü öğrencilerine eğitim vermeye de başladıklarını dile getirdi.

Aksu tarafından aktarılan bilgilere göre Akıl Gücü öğrencilerinin de katkılarıyla 1 yıl içinde bütün robot eller hazırlanıp gereksinim sahiplerine ulaşmış olacak. Yeni tür yazılım şirketi olarak geçtiğimiz Kasım ayında karşımıza çıkan Atmosware'den de bahseden Aksu, yazılım alanında Türkiye'nin kendi kaynaklarına daha artı vermek ve bu alandaki çalışanları desteklemek için yerli ve milli bir yazılım seferberliği başlatarak Atmosware adlı yeni yazılım şirketi kurduklarını belirtti.

Atmosware şirketinin esas kurulma amacı ise nitelikli yazılımcı geliştirmek ve nitelikli kod üretmek. Özel olarak tasarlanan eğitim programlarıyla yazılım alanındaki istihdamı güçlendirmeyi hedeflediklerini gösteren Bülent Aksu, yeni yazılım şirketi ile yükselerek artan yazılımcı ihtiyacı için ekosisteme avantaj sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Sürdürülebilirlik konusunda da manâlı açıklamalarda yer alan Aksu, bilhassa pandemi ile birlikte iklim krizi ve sürdürülebilirlik konularında dünya genelinde farkındalığın arttığına dikkat çekti. Toplumun yüzde 78'inin iklim değişikliğine aleyhinde verilen mücadelede büyük kurumlara da rol düştüğüne inandığını gösteren Aksu, Turkcell'in ürettiği teknolojileri doğaya, çevreye ve topluma aleyhinde yükümlülük duygusuyla tasarladığını da belirtti.

2030 yılına dek elektrik tüketimini yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan karşılama ve 2050 yılına dek net sıfır karbon olma hedeflerine sahip olduklarını da paylaşan Aksu, yalnızca yenilenebilir enerji bitiren yok bununla birlikte yenilenebilir enerji de üretebilen bir şirket almak nedeniyle bu alandaki yatırımlarını sürdürdüklerini de dile getirdi.

Aksu kadar aktarılan bilgilere kadar Turkcell'in 2021 yılındaki elektrik tüketiminin tamamı yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından miktar edildi. Turkcell'in sahip olduğu toplam 3 güneş enerjisi projesi ile 2020 yılında yenilenebilir kaynaklardan 1,6 milyon kWh elektrik de üretildi.

Turkcell'in geçtiğimiz Temmuz ayında İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali'ni satın alacağını duyurduğunu da sizlere aktarmıştık. Aksu'nun paylaştığı bilgilere göre RES ile 2 bin 500 baz istasyonunun elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/17/bulent-aksu-turkcell-in-yeni-nasil-yazilim-sirketi-atmosware-e-dair-detaylari-paylasti