KOBİ'ler açısından bulut bilişim hizmeti alınması aşamasında öncelik, hangi alanlarda bu hizmetin alınması gerektiğine karar verilmesi, maliyet ve güvenlik avantajlarının da sorgulanmasıdır. Bulut bilişim hizmetleri için amaca ve kriterlere yerinde bir hizmet sağlayıcı seçmek üzere dikkate alınacak kriterler ise; hizmet sağlayıcı firmanın ve çözümlerinin bilinirliği, pazardaki yeri, referans müşterileri ve onların görüşleri, firmanın teknik ve mali yetkinlikleri olarak sıralanabilir. Bu konudaki iş birliğinin sadece bir tedarikçi-herif ekseninde değil uzun soluklu bir yolculuktaki meslek ortaklığı olarak görülmesi ve bu değerlendirmelerin de bu çerçevede yapılması da keza manâlı.

Bulut bilişim hizmeti alırken uyarı etmeniz gereken 3 öğe ise şunlar;

Emniyet

Seçilecek bulut bilişim iş ortağının hem süreçsel hem de teknik anlamda güvenilir olması gerekir. KOBİ'nin ticari faaliyetlerini sürdürürken edindiği ve ürettiği alıngan ticari ve kişisel verilerin zarar görmesinin engellenmesi, yetkisiz kişilere erişiminin kısıtlanması, fena niyetli saldırılardan korunması, olası olumsuzluklar için erişim ve bilgi yedekliliğinin sağlanması, ihtiyaca göre felaket kurtarma senaryolarının kurgulanması fazla kayda değer.

Yıkım Kurtarma Senaryosu: (Disaster Recovery)

Doğal afetler veya insan/alet kaynaklı sorunlar sebebiyle bilişim kaynaklarının kısmen ya da iyice zarar görmesi ya da uzun vakit erişilemez ülkü gelmesi bilişim süreçleri açısından “yıkım” olarak tanımlanır. Bu gibi durumların yaşanmaması için tanımlanan tüm süreçler ve yapılan tüm yatırımlar ise “Facia Kurtarma Senaryolarını” oluşturur.

Logo olarak bu konuda ayrıca kendi bünyemizde kullandığımız dilekçe ve verilerimiz, ayrıca de müşterilerimize sunduğumuz hizmetler açısından benzer amaçlı senaryoları birbirinden farklı mekanizmalar ile kurguluyoruz. “Hayati öneme sahip” (mission critical) uygulamalarımız ve bunlara ait verilerin hemen olan kopyaları başka bir güvenli ortamda tutuluyor. Uygulamaları içeren sanal makinelerin de anlık kopyaları tutuluyor. Ilk sistemlerimiz tamamen devre dışı kalsa bile fazla kısa zamanda protez sistemler devreye alınarak kaldığımız yerden çalışmalarımıza devam edebiliyoruz. Aynı uygulamalar müşteriler için de geçerli. İşletmeler için bulut bilişim hizmet sağlayıcısıyla anlaşmadan önce bunun gibi yıkım kurtarma senaryolarının olduğundan muhakkak elde etmek kritik siklet taşıyor.

Takviye

Bulut bilişim hizmetlerinin, tanımı itibarıyla 7/24 erişilebilir olması ve yapılacak sözleşmelerde, alınan hizmetlerin herkes için Hizmet Seviyesi Anlaşması (SLA/Service Level Agreement) yapılmış olması gerekir.  Hizmetin çeşidine göre hizmet sürekliliği tanımları değişebileceğinden KOBİ'ler beklentilerini kendi iş süreçlerine tarafından belirlemeli ve hizmet sağlayıcı ile bu doğrultuda anlaşmalıdır.

Logo olarak hizmet sürekliliğinin artırılması amacıyla yeni modeller geliştirerek müşterilerimize sürekli hizmet sağlıyoruz ve müşterilerimizle yaptığımız sözleşmelerde kendi sunabileceğimiz SLA'leri belirliyoruz. Aldığımız hizmetlerde ise, hem Teknoloji Başkanlığımıza tabi hizmet sürekliliği (Software Reliability Engineering/SLE) ekiplerimizde keza de Bilgi Teknolojileri ve İş Süreçleri Başkanlığımızda hizmet sağlayıcılarla sözleşmelerin diğer maddelerinde olduğu gibi SLA için de pazarlıklar yürütüyoruz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/20/bulut-bilisim-hizmeti-alirken-dikkat-edilmesi-gereken-3-unsur