Crenvo İK ve Webrazzi iş birliği ile düzenlediğimiz New HR Summit 2021 bütün hızıyla devam ediyor. Etkinliğimizin konuşmacılarından olan Huawei Mahsul Müdürü Burak Özaydın, "İşe Alım ve Şirket İçi Kariyer Yönetiminde Çevrimiçi Yetkinlik Değerleme Sınavları" isimli sunumunu paylaştı.

Sunumuna dünya düzeninin değiştiğini belirterek başlayan Özaydın, var olan süreçlerin dijitale taşındığı bir dönem içinde olunduğunu söyledi ve ekledi: "Pandemiden de önce bu şart vardı. Bilhassa genç arkadaşlar kariyerlerini bu dönüşüm içinde başladı. Pandemi süreciyle beraber gerekli evden çalışmanın gelmesiyle işler hızlandı." 

Konuşmasında kendisinin de pandemi sürecinde işe başladığını aktaran Özaydın, "Birkaç sene önce düş dahi edemeyeceğimiz bir durum içindeyiz. Çalışanlar uzak çalışmaktan mutlu. Verilerde bunu destekler nitelikte. Araştırmalara göre çalışanların yüzde 97'si uzaktan çalışmaktan memnun. Pandemi döneminden daha sonra tam zamanlı çalışmaya dönmek istemiyor. Yüzde 61'i evden alıştırma işinin standartlaştırılması görüşünde. Bu sürecin pandemiden daha sonra da devam edeceğini görebiliyoruz" diyerek verdiği rakamlarla çalışanların uzak çalışmayla ilgili görüşlerinin ne olduğunu ortaya koydu.

"Sürat ve verimlilik öne çıktı"

Bir taraftan dijitalleşmenin sürat ve verimlilik anlamına geldiğinin altını çizen Burak Özaydın sözlerine şöyle devam etti: "Şirketler gerekli olarak süreçlerini dijitale taşıdıkça daha süratli ve verimli hala gelebildiklerini gördüler. Bu sürecin devam edeceğinin en manâlı göstergesi buradaki rekabet avantajı. Kendisini dijital dünyaya adapte edebilmiş olan şirketlerin bir üstünlük pozisyonunda olabileceğini görüyoruz. Bu bağlamda insan kaynakları birimi de bu süreçten nasibini alıyorlar."

Sunumunda işe alım süreçlerinin nasıl değiştiğine aksan yapan Özaydın, şirketlerin en manâlı amacının en iyi çalışana en kısa sürede varmak olduğunu ve şirketlerin bu alanda rekabet ettiklerini söyledi. Dijital dönüşümle beraber buradaki işlem hızlandığına inanan Burak Özaydın, "Adayların CV'sini incele süreci değişti, mülakata çağırılması yani yüz yüze süreçleri değişti. Önceden adaylar şirkete kadar ulaşmak, prezentabl edinmek zorundaydı. Ama bundan böyle yeni meslek arayan adaylar, ola ki yemek aralarında ola ki mesai saatleri ardından iş görüşmelerini hızlı bir şekilde yapılabilir duruma geldi. Buradaki değişim ve dönüşümü net olarak görüyoruz. Bu, insan kaynakları alanında verim artışına ve iyileşmesine katkıda bulundu. Içten adaylara ulaşmayı da kolaylaştırdı."

Bir adayın uygun yetkinliğe sahip olup olmadığını değerlendirebilmenin önemine dikkat çeken Özaydın, "Görüşme öncesinde ola ki mülakatın yerine geçebilecek şekilde adayın yetkinliklerini anlayabilmek çok daha kolay. Bunun pandemi öncesi döneme kıyasla daha makul ayla geldiğini söyleyebilirim. Bir taraftan benzer anda daha artı kişinin değerlendirilmesini sağladı. Geleneksel yöntemlerle sürdürülen işe alım sürecinde kişinin teknolojik yetkinliğinin değerlendirebilmesi için insan kaynakları departmanının mutlaka teknik birimlerden yardım alması gerekiyordu. Şu Anda buradaki desteğe olan ihtiyacın azaldığını görüyoruz" diye sözlerini sürdürdü.

Eski sistemde adayların CV'lerine bakılarak yapılan elemelerin ne kadar atıl olduğunu fark ettiklerini gösteren Burak Özaydın, "İyi CV hazırlamış ama tatmin edici yetkinlikte olmayan ya da CV hazırlama konusunda pek yetenekli olmayan ama kendini çok geliştirmiş olan adayları seçebilmenin önemi ortaya çıktı. Böylelikle yetkinlik değerlendirme konusunda verimin artmasına katkı sağladı" diye konuştu.

"Çevrimiçi yetkinlik değerleme dediğimiz vakit hangi alanda değer biçme yapıyorsanız bu alandaki yetkinliği anlayabilecek hoş sorular sormak kayda değer" diye konuşan Burak Özaydın, bu noktadaki değerlendirmelerin objektif olmasını sağlamanın epeyce hayati ağırlık taşıdığını belirtti. Bunun ölçeklenebilir olması için insanı bu işin içinden dışında tutmak gerektiğini söyledi Bir taraftan uzaktan değerlendirmenin güvenilir olmasının kayda değer olduğunun altını çizidi.

Dijital araçlar geliştirildi

Özelleştirebilir Yetkinlik Değerleme Aracı'ndan bahseden Özaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu arabulucu ayrıca biz hem de müşterilerimiz kullanıyor. İşe alım ya da kurum içi karar yetki değerlendirilmesi yapılması için kullanılıyor. Bunları değerlendirme ve eleme sınavı olarak göz önünde bulundurmak gerekiyor. Her şirket kendi ihtiyacı olduğu alanda kendi uzmanlığı ile beraber sınavlarını oluşturuyor. Ölçeklenebilir, güvenli ve tarafsız bir biçimde en fazla adayı değerlendirip bu adaylardan en uygunu ve en yetkin kişiyi ayırt ediyor."

Huawei Ar-Ge merkezinin mühendislik alanında kuvvetli bir kadrosu olduğunu andıran Burak Özaydın, adayları seçerken bu konudaki teknik yetkinliklerine özellikle uyarı ettiklerini söylüyor. Bunun için oluşturulan bir soru bankasından bahsediyor. Bu sayede adayların yazılım alanındaki yetkinliklerini değerlendirebildiklerini anlatıyor. Şirkete bu yöntemle yüzlerce kişiyi işe aldıklarını ve. az önce bahsettiğim adaylar arasındaki saklı hazineleri tespit ederek şirketin çalışanları arasına kattıklarını sözlerine ekliyor. 

 Bir taraftan çevrim içi yapılan bir sınavdan bahseden Özaydın, bununla ilgili şöyle teferruat verdi: "Uzaktan yapılan bir sınav. Adayın sizin yanınızda sınava giriyormuş gibi güvenirliliğini ve geçerliliğini sağlamak için suni zekayla danışıklı dövüş/ aldatma tespit edecek bir sistem kurduk. Tekrar benzer şekilde işin içine data ve yapay akıl girdiği için bu konuda alınması gereken bütün tedbirleri aldık ve almaya devam ediyoruz. Bu bağlamda 10 bin yetkinlik değerlendirmesi yaptık. Hatta insan kaynakları alanında çalışan bir müşterimiz bir haftada müşterilerine en iyi adayı sunabilmek için 2 bin tane namzet değerlendirdi. Bu oldukça yüksek bir sayı. İnsan gücüyle yapıldığı vakit epeyce maliyetli bir işlem iken işin dijitalleşmesiyle sürecin epeyce verimli ülkü geldiğini gördük."

Şirketin bir başka ürün ise WeFocus... Bu, çalışan ve yöneticiler arasındaki kopukluğu gidermek ve çalışan deneyimini iyileştirmek için tasarlanan bir ürün olma özelliğini taşıyor. Özaydın mahsul özelliklerini dört ana başlıkta toparlayarak sözlerine şöyle son verdi: "Ürün, sorunların farkına varıp doğru alana odaklanıyor. Yapay akıl yardımıyla size özel aksiyon planlarını alınmasını sağlıyor. Çalışanlara güvende hissedecekleri dijital sosyal ortamı sunuyor ve sektörde kabul görebilen 7 ayrı türde anketi sınırsızca kullanıyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/22/burak-ozaydin-insan-kaynaklarinin-dijitallesmesi-verim-artisina-ve-sureclerin-iyilesmesine-katkida-bulundu