Kolomb mamutunun kemiği 1,22 metre uzunlukta ve yaklaşık 23 kilogram ağırlıkta. Kolomb mamutları, Pleistosen döneminde Florida’da yaşayan Asya filinin uzak bir akrabasıydı. Keza en büyük mamut türleri arasındadır. Bu hayvanlar, Batı Yarımküre’de Kuzey Amerika‘dan Orta Amerika‘ya dek yayılıma sahipti. Pleistosen megafauna (dev hayvanlar) ile birlikte mamutların çoğunun takriben 14 bin sene önce nesli tükenmeye başladı. Kuzey Amerika’daki birincil insanlarla birkaç bin yıldır örtüşüyor olsalar da, iklim değişikliğinin, aşırı avlanmanın ya da öteki faktörlerin neslinin tükenmesine yol açıp açmadığı net yok.

Henry Sadler, tüplü dalış sırasında megalodon ve öteki köpek balıklarından bir diş koleksiyonu ortaya çıkardı. (Fotoğraf: Henry Sadler)

Peace Nehri birçok fosili barındırıyor. İkili bununla beraber kılıç dişli kaplana ait bir diş de buldu. Seminole Eyalet Koleji’nde planetaryum yöneticisi Derek Demeter, fosili gördüğünde inanamadığını söyledi. Demeter, Fox 35’e verdiği demeçte de eski kalıntı hakkında bilgi verdi. Demeter, kemiğin dere yatağındaki kumun altına gömülü olduğu için bugüne kadar ulaştığını belirtti. Uzmanlar hemen şimdi uyluk kemiğinde radyokarbon tarihlemesi yapmadı. Fakat yoğunluğu sebebiyle Demeter, yaklaşık 100 bin yaşında olduğunu ileri sürüyor.

Demeter, Orlando Sentinel’e yaptığı açıklamada, kemiğin çağdaşı diğer fosiller de bulduğunu söyledi. Henry Sadler ile deniz tarağı kabukları, köpekbalığı dişleri ve vatoz dikenleri ortaya çıkardı. Öğretmenlik yapan Sadler, daha önce nehirde omurlar ve bir çene parçası da dahil almak üzere diğer mamut kemikleri bulduklarını açıkladı. Bu örnekleri Florida Doğa Tarihi Müzesine bağışladı fakat mamut üçgenin taban olmayan kenarı kemiğini okulda eğitim nedeniyle kullanacak.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/buz-devri-kesfi-dev-mamut-kemigi-bulundu
Yorumlar