Bilim insanları, COVID-19 hastalığının gözlerde bir bağlı etkisi olduğunu açıkladı. Uzun süreli enfeksiyonun semptomları gözle büyük ölçüde görünmez. Ancak yeni araştırmalar hastalığın ayırt edici bir özelliğinin gözlerimizde olduğunu gösterdi.

bununla beraber, SARS-CoV-2 enfeksiyonundan iyileştikten sonradan hastaların yüzde 30’unda bağlı etkiler kısmen devam ediyor. Bunlar; beyin sisi, baş ağrısı, yorgunluk, lezzet ve/veya koku kaybı ve birçok bulgu.

Çoğu ülke COVID-19 aşıları için yaş sınırını düşürüyor

Gözlerde keşfedilen yeni bir COVID-19 ast etkisi

Yeni bir çalışmaya kadar, uzun süreli koronavirüs korneada sinir hasarına neden oluyor. Kornea, gözün ön yüzeyini oluşturan, iris ve göz bebeğini kaplayan transparan bir kapak. Korneadaki sinir hasarı korneal konfokal mikroskopi (CCM) isimli non-invaziv bir lazer tekniği ile saptama ediliyor. Araştırmacılar bu tekniği şeker hastalığı, multipl skleroz ve fibromiyaljiden kaynaklı sinir hasarı gibi dağıtılmış hastalıklarla benzer kornea anormalliklerini atamak için kullanıyor.

Covid-19 yan etkileri

Araştırmada ekip, uzun süreli COVID-19 vakalarında CCM’nin kornea sinir hasarını ve artan dendritik hücreleri saptama edip edemediğini görmek için kullandı. Daha önce COVID-19 enfeksiyonu geçiren 40 hastanın sonuçlarını, hastalığı hiç geçirmemiş 30 dinç bireyin CCM gözlemleriyle karşılaştırdılar.

Necmettin Erbakan Üniversitesinden Doç. Dr. Gülfidan Bitirgen liderliğindeki araştırmacılar makalelerini British Journal of Ophthalmology‘de yayımladı. Dr. Bitirgen, “Bildiğimiz kadarıyla bu, iyileşen hastalarda bilhassa uzun süreli COVID-19 ile istikrarlı semptomları devamlı kişilerde kornea sinir hasarını ve DC yoğunluğunda bir artışı gösteren birincil alıştırma.” dedi.

Covid-19'un yeni bir yan etkisi

Gözlemsel bir egzersiz olsa da COVID-19’un bu hastalarda kornea anormalliklerine bütünüyle niçin olduğunu doğrulayamıyor. Oysa yine de SARS-CoV-2 enfeksiyonunun nörolojik ve nöropatik sorunlara nasıl katkıda bulunduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, bağışıklık yanıtımızın bir parçası olarak toplanan dendritik hücrelerde bir artışa yol açan sağlıklı sinir lifi gelişimindeki muhtemel bozulmalar olabilir.

Sonuçlara göre, daha şiddetli COVID-19 vakaları daha artı kornea siniri hasarına niçin olma eğiliminde. Ekibin de kabul ettiği gibi bu ipuçlarını takip etmek için fazla daha büyük gruplarla daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/calisma-turkiyeden-yeni-covid-19-yan-etkisi-gozlerde