Cheng yaptığı açıklamada, ”Geçen yıl Aralık‘tan ayından beri Çin aşısı Türkiye’ye gelmeye başlamıştı. acilen bir sayı belirlemek istiyorum, şu lahza itibariyle bugüne değin Türkiye’ye 27 milyon doz Sinovac aşısı gelmiştir. Bu rakam şimdi Çin’in tanıdık olmayan ülkelere verdiği en yüksek miktardır. Çin şu belli başlı dek en çok Türkiye’ye aşı vermiştir.”

Elçi Müsteşarı Cheng, keza Türkiye ve Çin arasındaki iş birliğine de değinirken konu ile ilgili, ” Çin ve Türkiye arasında aşı konusunda iş birliği öteden beri yürütülüyordu. Faz 3 çalışmalarımız oldu burada. Geçtiğimiz günler içinde de Sinovac aşısı ürünleri büyük miktarda Türkiye’ye getirilmişti, burada şişelenerek hazırlanmış mahsul haline getirilmiştir. Bu cins iş birliği zaten iki taraflı imal anlamına geliyor. Bunun devamının geleceğini de düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

başkaca koronavirüs salgını başladıktan daha sonra Türkiye’den önemli destek gördüklerinin altını çizen Cheng, ”Salgın başladıktan sonra fazla güzel bir takviye oldu Türkiye’den. Tıbbi araç gereç yardımları oldu. Çin’in salgından üstesinden gelebilmesi için Türkiye’nin yardımları oldu. Salgını denetim altına aldıktan sonradan, Çin’de vaka görüldükten daha sonra Türkiye’ye yardım ettik. Çin’de uzmanlarımızın geliştirdikleri hastalığın çare yöntemlerinin ve varyantlarının Türk uzmanlarıyla vaktinde paylaştık. İki ülke uzmanları arasında 3-4 kere video konferans yapılarak, Çin tarafının tetkikleri Türk meslektaşlar ile paylaşıldı.” dedi.

Cheng, bilhassa Sinovac aşısının güvenilirliğine de uyarı çekti. Elçi müsteşarı yaptığı açıklamada, ” Sinovac’ın geliştirdiği aşının Safha-3 denemeleri Türkiye’de yapıldı. bir sonuç çıktı. Koruma oranı yüzde 81 oldu. Çin aşısının güvenirliliğini de gösteriyor.” dedi.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/cinden-turkiyeye-gelen-sinovac-asi-sayisi-aciklandi
Yorumlar