Çin'in önde gelen otomobil üreticisi SAIC Group'un robotaksi girişimi SAIC Mobility Robotaxi 148 milyon dolar yatırım aldı. Şirketin değerlemesi 1 milyar doların üzerine çıktı. Yatırıma SAIG Group liderlik etti. Çin Hükümeti'nin de dahil olduğu148 milyon dolarlık yatırımın öteki katılımcıları aralarında Momenta, Gaoheng Management Consulting yer aldı.

Fon, otonom araç şirketi Momenta ile ortak işleteceği robotaksi hizmetini ölçeklendirmek için kullanılacak. Bu yatırım, iki şirketin Şanghay ve Suzhou şehirlerinde deneme sürüşüne başlamasından 8 ay daha sonra geldi.

Çin'de otonom taksi rekabeti hız kesmeden devam ediyor. Geçen Nisan ayında otonom araç üreticisi Pony.ai, Çin'deki birincil sürücüsüz taksi işletme lisansını aldığını duyurdu. Çin merkezli şirket, Pony.ai, Çinli internet şirketi Baidu ile Guangcou şehrinde 100 sürücüsüz taksiyi hizmete sunacağını açıkladı. Mayıs ayı başından itibaren robotaxi yani otonom taksi, Nanşa ilçesinde 800 kilometrekarelik alanda hizmet vereceği söylendi. Araç üreticisi Toyota göre desteklenen Pony.ai, robotaxi hizmetinin gelecek yıl Çin'in iki büyük şehri Pekin ve Şangay'da verileceğini açıkladı.

Dün de Motional ve Lyft'in elektrikli robotaksi hizmeti başta Las Vegas'ta test edilmeye başlandığı haberi gündeme geldi. Motional ve Lyft'in elektrikli robotaksi hizmeti  ilk kez Las Vegas'ta deneme edilmeye başlandı. Gelecek yılki lansmandan önce araçların en ince ayrıntısına kadar sürücüsüz ülkü getirmek için zorunlu izinlerin alınacağı söylendi.

Robotaksileri kullanıcıları bir dizi yeni özelliğe erişebilecek. Örneğin kullanıcılar aracın kapısını  Lyft uygulamasıyla uygulamasıyla açacak. Hem Lyft AV uygulamasıyla sürüşü başlatacak. Bir taraftan Motional, robotaksi işi için Las Vegas'ı üs olarak kullanan tek şirket değil. Amazon da Zoox yoluyla otonom araçlarını Las Vegas'ta da deneme ediyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/08/17/cinin-onde-gelen-otomobil-ureticisi-saic-groupun-robotaksi-hizmeti-girisimi-saic-mobility-robotaxi-148-milyon-dolar-yatirim-aldi