Çin, geçtiğimiz ay gezgine yerel ateş tanrısı Zhurong’un ismini verdiklerini açıklamıştı. Zhurong gezgini, hayat belirtilerini keşfetmek için birkaç gün boyunca karada kalacak.

Temmuz ayında Çin’in Wenchang kentinde Tianwen-1 Mars sondasını taşıyan bir roketin fırlatılışını izliyorlar. (Resim: Yang Guanyu/Associated Press)

Mars yörüngesine girdiğinden beri Tianwen-1, gezegen çevresinde eliptik bir yörüngede hareket ediyor. 49 saatte bir Mars’a daha da yaklaşıyor. Her seferinde araç, Utopia Planitia’daki iniş alanının yüksek çözünürlüklü görüntülerini çekiyor.

Şimdiye kadar Mars’a sadece Amerika Birleşmiş Devletleri uzay arabulucu göndermeyi başardı. ABD’nin birincil Kızıl Gezegen görevi 1976 yılındaki Vikingler misyonuydu. Son olarak ise acilen gezegende Perseverance gezgini ile Ingenuity helikopteri keşifte. ABD, toplamda 9 defa gezegene uzay arabulucu gönderdi.

Çin, bu sene kalıcı bir uzay istasyonunun ilk modülünü başlattı. Oysa fırlatma roketinin kontrolsüz şekilde Dünya’ya düşmesi eleştirilere neden oldu. Tianhe modülü, Çin’in gelecekte yapmayı planladığı 11 görevden ilki. Asya ülkesi, istasyonu inşa etmeyi ve gelecek yılın sonuna kadar üç karakter bir mürettebat göndermeyi istiyor.

Bütün bunların yanı sıra Çin, 2019 yılında Ay’ın daha az keşfedilmiş bir tarafına uzay arabulucu indirmeyi başardı.

Çin Bilim ve Teknoloji Derneğinin Gezegenler Arası Buluş baş danışmanı Ye Peijian, tanımlama yaptı. Peijian, iniş için 14 Mayıs Cuma gününe göze çarpan etti. TSİ 16.00 civarında iniş yapma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Ancak aracın iniş ihtimali Çarşambaya dek devam edecek.

Tianwen-1 görevi, bir yörünge arabulucu, iniş arabulucu ve yerine koyma gezici ile Temmuz 2020’de başladı. Tianwen-1 uzay arabulucu Kızıl Gezegen’in yüzeyinde 90 Mars günü geçirecek.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/cin-mars-a-inis-yapmaya-hazirlaniyor
Yorumlar