Çinli elektrikli araba üreticisi NIO, geçen Temmuz ayında 2025'e kadar batarya değiştirme (battery swap) istasyonlarının sayısını artırmayı hedeflediğini söylemişti. Şirket, birkaç gün önce yeni bir haberle gündeme geldi. NIO, dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden biri olan Shell ile stratejik işbirliği anlaşması yaptığını duyurdu. Buna kadar Avrupa'da Electrical Vehicle (EV) batarya değişiklik istasyonlarının kurulmasını sağlayacak.

Uzlaşma ayrıca filo yönetimi, üyelik sistemi, evde sorumluluk hizmetleri, teknoloji geliştirme ve Çin'de batarya şarj ağı koymak için yapılacak iki taraflı projeleri de kapsıyor. Amaç, pil çok miktar ve değiştirme tesislerini ortak yapı edip işletmek. Bu doğrultuda 2025 yılına dek yukarıda da belirtildiği gibi Çin'de 100 pil değişiklik istasyonu kurulması planlanıyor. Avrupa'da da pilot istasyonlar yapı edilip işletilmeye başlanması hedefleniyor. Şirket, geçen yaz Avrupa'ya açılacağını açıklamıştı. O yüzden bu haber çok da şaşırtıcı olmadı. 

Yeniden bir bataryayı üç dakikada tam şarjlı bir bataryayla değiştirilebilmesine ihtimal sağlıyor. Yani en hızlı şarj cihazlarından daha iyi olduğu kaydedilen tesisler, şarj süresini ortadan kaldırıyor. Shell, uzlaşma dahilinde bu istasyonları Avrupa'da yer alan elektrikli araba kullanıcılarına sunacak. Bu, gelecekte elektrik yük hizmeti konusunda da lider olmayı hedefleyen şirket için büyükçe bir adım. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/02/cinli-elektrikli-otomobil-ureticisi-nio-shell-ile-stratejik-isbirligi-anlasmasi-yapti