Geçmişte de aynı iddialarla gündeme gelen Çinli teknoloji devinin, Harmony OS argümanında eli epeyce enerjik. Haksız yere ABD ambargosuna maruz kaldığını belirten Huawei, bunun her an diğer üreticilerin de başına gelebileceğini savunuyor. böylece Çin’in kendi işletim sistemine sahip olması gerektiğini belirten şirket, üreticileri tek çatı altında toplamayı hedefliyor.

Oysa gelen raporlar, bunun kısa zaman içinde olma ihtimalinin öyle de yüksek olmadığını gösteriyor. En büyük endişelerin başında Harmony OS için yapılan yorumlar geliyor. Geçtiğimiz günlerde 2.0 Beta sürümünü geliştiricilere denettiren şirket, böylece de olumlu yorumlar almadı. OS’u deneyimleme fırsatı bulan geliştiriciler, sistemin kolay bir kaplama üretilmiş Android gibi göründüğünü belirtti.

Çinli üretici yorumlarla ilgili yaptığı açıklamada bunun Beta olduğunu ve tam sürümün fazla daha gelişmiş olacağını belirterek kendini savundu. Android’in ve iOS‘un, 10 yıldan uzun süredir geliştirildiğini düşünürsek, Huawei’in zorlanması normal. neticede işletim sistemi yapmak ve bunu koymak kolay bir süreç değil. Fakat öteki üreticilerin bu sorunlar çözülene kadar Harmony OS’a sıcak bakması beklenmiyor.

Yaşanan bir diğer sorun ise şirketin Apple ile olan ortak bir noktasından kaynaklanıyor. Akıllı telefonlarında tıpatıp Apple gibi kendi geliştirdiği ARM tabanlı işlemciler kullanan Huawei, işletim sistemini Kirin işlemciler üstüne kurmuş durumda. Ancak Çinli üreticiler, cihazlarında Qualcomm, MediaTek ve hatta Samsung gibi üreticilerin işlemcilerini seçim ediyor.

Geliştirme sürecini zorlaştıran bu koşul Huawei’in Google olma sürecinde ciddi bir engel oluşturuyor. Her ne kadar şirket tüm bu problemleri çözmek için uğraş harcasa da bunun yakın zamanda sonuçlanması beklenmiyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/cinli-telefon-ureticiler-icin-harmony-os-iddiasi
Yorumlar